U posljednji čas
24

SDA poziva Evropsku komisiju da i bh. državljanima omogući putovanje u EU

A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kolegij SDA održao je danas sjednicu na kojoj su donesena tri zaključka, a tiču se situacije u Sandžaku, raspodjele humanitarne pomoći i, na kraju, mogućnosti ulaska građana BiH u Evropsku uniju.

Prioritet u zaključcima dat je susjednoj državi, odnosno situaciji u Sandžaku pa su iz SDA uputili poziv institucijama u BiH na svim nivoima, koje su u mogućnosti, da upute urgentnu pomoć zdravstvenim ustanovama u najugroženijim opštinama na području Sandžaka.

Na drugoj mjesto našao se problem oko raspodjele humanitarne pomoći.

"Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da hitno donese odluke o raspodjeli medicinske opreme koja je stigla u vidu humanitarne pomoći, jer je ova oprema hitno potrebna medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini uslijed povećanog širenja koronavirusa", saopćeno je iz SDA.

Na kraju su iz SDA pozvali Evropsku komisiju da prilikom donošenja odluke o mogućnosti ulaska građana u EU iz zemalja Zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina bude u tom režimu.

"Epidemiološka situacija u našoj zemlji po stvarnim parametrima je ista ili povoljnija u odnosu na ostale zemlje ove regije", navode iz SDA.

Poziv Evropskoj komisiji stigao je u posljednji čas jer se o spisku zemalja kojima će ulazak u EU biti omogućen priča danima, a konačna odluka očekuje se do kraja dana ili sutra. Prema posljednjim informacijama, BiH nije na tom spisku i ukoliko to bude i zvanično, promjeni odluke može se nadati tek 15. jula kada će spisak biti revidiran.

Facebook