Pozajmica Srbije
0

Sarajevogas: U gasnom sistemu pritisak polako raste, stižu veće količine

I. S.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Na poziv federalnog ministra Nermina Džindića danas je održan sastanak u zgradi Vlade FBiH, a zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj. Dogovoreno je da dio gasa bude pušten i prema Bosni i Hercegovini.
Sastanku su prisustvovali vodeći ljudi gasnog sektora u Federaciji BiH, među kojima su bili i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović , direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić, direktor KJKP Sarajevogas Edis Baković i direktor KJKP Toplane Sejfo Ušanović.

Saopćeno je da su okupljeni izuzetnim naporima i lobiranjem te uspostavnom direktne komunikacije sa stručnjacima iz regije uspjeli dogovoriti da se ovaj problem riješi. Kompanija Srbijagas je danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj, a u poslijepodnevnim satima nakon dugog procesa lobiranja okupljenih u zgradi Vlade Federacije BiH dio gasa je pušten i prema BiH.

"U gasnom sistemu pritisak polako raste, već imamo informacije da na mjernim stanicama u Zvorniku stižu veće količine gasa. U kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima očekujemo 300.000 kubika dok u narednim danima možemo očekivati potpunu normalizaciju opskrbe gasa prema Bosni i Hercegovini", naglasio je direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Baković je također dodao kako pozajmice gasa između država koje graniče kao ni među dobavljačima nisu neuobičajena praksa i primjenjuju se kada neka od komšijskih država ili dobavljač ima višak ili manjak pomenutog energenta.

Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros oko četiri sata. Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji, odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju te se u toku sutrašnjeg dana očekuje normalizacija isporuke gasa i iz tog pravca prema Bosni i Hercegovini.