U slučaju koronavirusa
37

Zbog kreiranja izolatorija u toku premještanje pacijenata s Klinike Podhrastovi

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Iz Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu počelo je prebacivanje pacijenata ambulantim vozilima u prostorije starog odjela hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbog pravljenja izolarotija za eventualne pacijente zaražene koronavirusom.
Prebacivanje pacijenata počelo je u jutarnjim satima, a pacijenti i medicinsko osoblje imaju zaštitne maske.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić kazala je kako je Krizni štab na nivou FBiH odlučio da će izolatorij biti smješten u Podhrastovima. Istakla je kako nema razloga za paniku.

Kako saznajemo, dio pacijenata je optušten i poslan na kućno liječenje, a pacijentima je samo rečeno da je riječ o vanrednoj situaciji. Prema izjavama nadležnih, za sada nema sumnjivih slučajeva na području BiH.

Sugerisala je u tim slučajevima da pacijenti telefonom pozovu dežurne epidemiološke službe gdje će dobiti sve instrukcije.

"To što je neko boravio u kriznom području, ne znači da je bolestan, ali treba biti u izolaciji 14-15 dana. Ukoliko se ne razviju simptomi, on je izvan izolacije. Ukoliko se simptomi jave, također se telefonom zove mobilni tim koji radi 24 sata i oni s posebnom opremom dolaze u stan i pregledavaju pacijente", kazala je ministrica Sofić.