Napeta situacija
151

Rok od 30 dana za izmještanje migranata iz objekata u Bihaću i Velikoj Kladuši

Piše: M. D.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Na održanoj sjednici Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK, kojom je predsjedavao premijer USK Mustafa Ružnić, donesen je zaključak da se od Vijeća ministara BiH i IOM-a traži da u roku od 30 dana izmjeste migrante iz objekata Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, saznaje Klix.ba.

Ovakav epilog je bio očekivan s obzirom na to da mjesecima traje "igra gluhih telefona" između MInistarstva sigurnosti BiH i institucija USK, gdje državno ministarstvo izbjegava da preuzme nadzor nad privremenim migrantskim centrima, a situacija se dalje usložnjava velikim pritiskom migranata koji iz dana u dan različitim prijevoznim sredstvima stižu na područje USK kao najbolju destinaciju za eventualni prelazak na teritoriju Hrvatske.

Kao što je poznato, Ministarstvo sigurnosti BiH od februara izbjegava u Službenim novinama BiH objaviti odluku o preuzimanju nadzora nad centrima Bira i Miral pa se u Krajini sumnja da je takva odluka uopće i bila donesena.

Dramatičnost u vezi s migrantskom krizom dodatno je pojačala i gradska vlast Bihaća koja je kroz 18 zahtjeva s vanredne sjednice također tražila hitno izmještanje migranata iz urbane zone kojoj pripada objekt Bire.

Uz sve to Bišćani su peticijom s nekoliko hiljada potpisa tražili isto. Premijer USK će u 11:30 sati održati konferenciju za medije povodom najnovije odluke Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona.