Problem s grijanjem
6

Roditelji tvrde da im se djeca u osnovnoj školi na Ilidži smrzavaju, direktorica kaže da je sve u redu

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Učenici Treće osnovne škole na Ilidži već danima nemaju adekvatno grijanje pa u učionicama sjede u zimskim jaknama. Prema riječima njihovih roditelja, u drugoj smjeni poslije 15 sati grijanja nema nikako.

"Svi se oglušuju na naše vapaje i niko ništa da uradi. Nijedna učionica ne zadovoljava minimalnu temperaturu. Kod njih je maksimalno 16 stepeni. Zamislite kako je djeci. Direktorica nam je na sastanku obećala da će se potruditi da se škola spoji na KJKP Toplane, ali smo provjerili i rekli su nam da to nije moguće", kazao nam je jedan od roditelja.

Direktorica Treće osnovne škole Alma Jakubović kazala nam je kratko kako to nije tačna informacija i da su parametri grijanja u skladu s pravilima, no roditelji tvrde drugačije. Roditelji su imali i sastanak u petak gdje im je obećano da će riješiti problem.

"Moje dijete sjedi u zimskoj jakni na času. Djeca su stalno prehlađena i nikako da ozdrave", rekao nam je jedan od roditelja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS izvršila je inspekcijske nadzore 12. decembra po prijavi roditelja. Inspekciju su izvršili inspektori iz oblasti zaštite na radu i termoenergetske inspekcije.

"Zbog utvrđenih nedostataka poduzete su upravne mjere, odnosno donesena rješenja kojima je naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. O utvrđenom činjeničnom stanju službenim putem je obaviješteno i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS", rekla nam je viša stručna saradnica za informisanje KUIP-a Vildana Brdarić.