Ozbiljni problemi
317

Njemački pravni stručnjak Reinhard Priebe: Frustrira manjak progresa u BiH posljednjih 15 godina

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Reinhard Priebe (Foto: D. S./Klix.ba)
Javna debata "Pravo na pravdu!", organizovana u saradnji s Delegacijom Evropske unije, održana je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, odakle je poručeno da u Bosni i Hercegovini postoje ozbiljni problem u vladavini zakona i da će ih biti teško prevazići.

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Priebe je poručio kako on i njegovi saradnici dolaze iz različitih kultura vladavine prava te kako se u Bosni i Hercegovini treba procijeniti situacija.

"Mi ćemo napraviti izvještaj u tom smislu. Izvještaj još nije finaliziran. Uvjeren sam da će biti završen tokom ove godine. Ova debata bila bi odlična da dobijemo ulazne informacije. U pripremi izvještaja imali smo mnogo sastanaka. Nastavit ćemo to da radimo", rekao je Priebe.

Poručio je kako u BiH postoje ozbiljni problemi u vladavini zakona.

"Nije ih nemoguće prevazići, ali trebat ćemo čvrstu odlučnost političara, sudija, tužilaca, nevladinih organizacija i šire javnosti. Nedostaje politička volja za promjenama. Vladavina zakona nije primarno vezana za izvršavanje zadataka u pretpristupnom procesu, ili ispunjavanje uslova za donatorska sredstva. Vladavina zakona treba da bude u službi svim građanima", istakao je on.

Građanska prava su u fokusu ovog izvještaja, a Priebe je poručio da mnogi mladi ljudi napuštaju BiH i to ne samo zbog ekonomskih razloga, već i pomanjkanja pravne sigurnosti.

Napominje kako je u Evropskoj komisiji zadužen za Zapadni Balkan.

"Vrlo sam frustriran zbog pomanjkanja progresa u posljednjih 15 godina. Mnoge stvari koje čitam sada su potpuno identične brifinzima mojih kolega iz ranih 2000-tih godina. Na vama je da napravite promjene. Izgubili smo mnogo vremena koje moramo nadoknaditi. Moć da se prava promjena desi može doći od vas, od građana, od NVO-a, vlasti, unutar samog pravosudnog sistema i zaista se nadamo da će ovaj kongres tome doprinijeti", zaključio je Priebe.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn javio se videoporukom iz Brisela, poručivši da je Bosni i Hercegovini potreban jak pravni sistem i da će organizovanjem javne debate svi, individualno ili u sklopu određene grupe ili pokreta, imati priliku da ponude rješenja za jači sistem vladavine prava.

"Moj mandat se približava kraju, ali će napori Evropske unije da podržava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni", rekao je Hahn.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Johann Sattler poručio je kako odluke koje se odnose na funkcionisanje vladavine prava treba da donesu građani Bosne i Hercegovine, budući da su institucije njihove i treba da budu u njihovoj službi.

"Građani imaju pravo da budu zaštićeni funkcionalnim pravnim sistemom. Optimističan sam da ćemo moći napraviti pomake. Ja nisam ovdje da obećavam, ovdje sam da pomognem", istakao je Sattler.