Sarajevo
0

Razgovori o stipendijama njemačkog Bundestaga

FENA
Grupa za Zapadnu Evropu Parlamenta Bosne i Hercegovine sastat će se u Sarajevu s predstavnicima Njemačke povodom izbora odgovarajućih kandidata iz BiH za program Međunarodna parlamentarna stipendija (IPS) njemačkog Bundestaga, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Njemačku delegaciju će predvoditi Vioala von Cramon-Taubadel, zastupnica u njemačkom Bundestagu.

U okviru IPS-a, koji u potpunosti finansira njemački Bundestag, ukupno 120 stipendista iz 28 država dobit će priliku da se od 1. marta 2010. godine do 31. jula 2011. godine upoznaju s parlamentarnim sistemom Njemačke.

Cilj programa je neposredno upoznavanje političkih tokova i demokratskih procesa odlučivanja. Stipendisti će raditi u uredu nekog od zastupnika Bundestaga, a istovremeno su upisani i na jedan berlinski univerzitet. Stoga oni također mogu dopunski učestvovati na predavanjima i na seminarima.

Program se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Bundestaga i provodi se u saradnji sa tri univerziteta u Berlinu. Svi troškovi puta, smještaja, ishrane i osiguranja zaključno s jednomjesečnom stipendijom preuzima Bundestag.

Svake godine od decembra u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Sarajevu bude izložena dokumentacija koja je potrebna za učešće u programu IPS.