Diplomata iz SFRJ
136

Raif Dizdarević: Dovedeni smo u bezizlazno stanje, previše je mržnje i podjela

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Raif Dizdarević je od 1972. do 1989. godine radio na različitim pozicijama Socijalističke federativne republike Jugoslavije, od pozicije sekretara za inostrane poslove do predsjednika Predsjedništva SFRJ. Danas, kako kaže, žali što je nestao ovaj civilizacijski projekt i što nisu na vrijeme mijenjali neke stvari kako bi u nekoj konfederativnoj formi sačuvali Jugoslaviju.

Iako se danas mogu čuti različita mišljenja o tome ko je bio Josip Broz Tito, Dizdarević ističe kako on ne mijenja mišljenje o liku i djelu Tita jer je političar tog vremena s istim uvjerenjima koja ima i danas.

"Imam veliko poštovanje prema Josipu Brozu Titu i mislim da je period od 1941. do 1990. godine bio period preporoda skoro svih dijelova Jugoslavije,.U čitavoj historiji BiH to je period šireg preporoda i rekao bih renesanse", kazao je Dizdarević za Klix.ba.

Poredeći tadašnju i sadašnju vlast i etnonacionalne podjele kazao je kako žali što on i ostali političari tog vremena nisu uradili više da sačuvaju Jugoslaviju u nekom obliku, a da o današnjem konceptu vladavine misli sve najgore. Također, istakao je kako političari rade na tome da se izbriše sve što je bilo dobro za vrijeme Tita.

"Krenuo je primitivni talas novije historije jednog perioda od 1941. do 1990. godine. Imate generacije koje nemaju pojma šta je bilo u tom nekom vremenu. U obrazovnom sistemu rupa koju je stvorio režim zainteresovan da se ne zna ništa što je bilo dobro da bi prikrio katastrofu svog postojanja koje se u velikoj mjeri svelo na urušavanje onoga što je bilo dobro, a ne na stvaranje novog ili boljeg", rekao je Dizdarević.

Budućnost Bosne i Hercegovine vidi u NATO-u i Evropskoj uniji jer, kako kaže, nemamo alternativu.

"Svaka druga alternativa bi bila krajnje loša. Mi ne možemo kao neke naše komšije da plivamo između Moskve i Brisela. Pripadam generaciji koja je ljubomorno čuvala nezavisnost, samostalnost i dostojanstvo Jugoslavije i bio sam alergičan na sve pojave ponašanja kada neko ne vodi računa o dostojanstvu zemlje. Jako želim da BiH uđe u NATO, ne zato što volim NATO već zato što bi taj ulazak značio da neko ko ima alat garantuje unutrašnju sigurnost BiH jer vidite da se rastače i unosi toliko mržnje, podjela, apsolutizacije etničkog. Mi smo zaista dovedeni u stanje nekog bezizlaza i ako hoćemo da se vratimo u Evropu, onda je normalno da tražimo put u NATO pa u EU", zaključio je Dizdarević.