Predaje funkciju
49

Radončić više ne želi biti na čelu Koordinacionog tijela: Ne želim imati direktan doticaj s donacijama

Dž. L.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako ne želi imati direktan doticaj s donacijama vezanim za epidemiološku krizu uzrokovanu širenjem koronavirusa te kako Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje treba prepustiti stručnim menadžerima i humanitarcima.

Kako je kazao, on je preuzeo upravljanje ovim tijelom jedan mjesec, ali smatra kako je vrijeme da se okrene durgim obavezama.

"Koordinaciono tijelo je uradilo strateški posao i završilo svoju ulogu. Ono sada postaje veliko skladište u kojem će dolaziti humanitarna roba, medicinske potrepštine, lijekovi, oprema i nadam se i respiratori. To tijelo treba prespustiti menadžerima koji znaju šta da rade, a da operativno to rade knjigovođe, računovođe i humanitarni operativci. Koordinaciono tijelo sada ima iskustvo i sve koordinate kako da se ta pomoć dijeli. Ja kao ministar sigurnosti i predsjednik jedne velike stranke ne želim imati kontakt s humanitarnim radom, jer to puno bolje znaju stručnjaci iz tog područja. Ne želim imati direktan doticaj s donacijama. Također, Ministarstvo sigurnosti mora nastaviti raditi u svom punom kapacitetu. Imamo i previše posla", kazao je Radončić.

On je istakao kako Korodinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje treba voditi neko iz medicinske struke - infektolog, epidemiolog ili vrsni menadžer iz zdravstva.

"Neka nadležni organi odrede ko će to biti. Ja ću se apsolutno i dalje nastaviti baviti svojim poslom, koordinacijom, radom, pružanjem pomoći i svime onime što Ministarstvo sigurnosti zahtijeva. Na ovaj način želim da rasporedimo snage jer sam ja jedini ministar u Vijeću ministara koji je istovremeno predsjednik stranke", dodao je Radončić.

Na kraju konferencije Radončić je istakao kako je u ovom trenutku najvažnije da znamo da se "borimo protiv smrti" te kako nema razloga za političke i bilo kakve druge podjele u zemlji u vrijeme pandemije.

"Hajde da omogućimo našim zdravstvenim radnicima da se izbore s ovom krizom. Da kažemo našim građanima da to nije nepobjediva bolest, da ne umiru svi od nje. Moramo ohrabriti naše ljude da se posvete proizvodnji medicinske opreme i svega drugog te, što je najvažnije, da poštuju naredbe svojih kriznih štabova", poručio je Radončić.