Vlast u KS
22

SBB, NiP i NBL usaglasili stavove, čeka se poziv SDP-a i drugih stranaka ljevice

Piše: Dž. L.
Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lideri Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, Naroda i pravde Elmedin Konaković te Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Ibrahim Hadžibajrić sastali su se danas kako bi pregovarali od mogućnosti zajedničkog učešća u formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

Ovu informaciju potvrdio nam je Hadžibajrić rekavši kako se danas razgovaralo o formiranju vlasti u KS, ali i na drugim nivoima.

"To je ono o čemu se priča proteklih dana. Kada Naša stranka, SDP BiH i DF naprave taj program i kada budemo sjeli, ako to bude to, potpišemo se i idemo u tu priču", kratko nam je kazao Hadžibajrić.

Kako saznajemo, NBL i Narod i pravda sada čekaju poziv SDP-a i stranaka ljevice da bi pristupile konačnom dogovoru.

Hadžibajrić nam je otkrio i kako Radončića ne zanimaju ministarske pozicije već da će SBB kroz svoje zastupnike u parlamentima i skupštinama, dati svoju podršku ovom bloku.

Tri stranke lijeve, odnosno građanske orijentacije u KS, SDP, DF i Naša stranka su prije nekoliko dana održale prvi sastanak o budućem zajedničkom djelovanju s ciljem sklapanja skupštinske većine i vlasti u ovom kantonu.

Današnji sastanak Konakovića, Radončića i Hadžibajrića u Centrali SBB-a ipak je održan u tajnosti.

Podsjećamo, blok lijevih stranaka u Skupštini KS ima 12 zastupnika, koliko imaju i tri stranke političkog centra SBB, NiP i NBL što je nadmoćna većina u odnosu na deset mandata Stranke demokratske akcije i jedan mandat BOSS-a.