Krive menadžment firme
312

Radnici Binasa u Bugojnu obustavili proizvodnju, duguju im plaće i tople obroke

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nekoliko radnika Binasa u Bugojnu okupilo se jutros ispred fabrike, gdje su održali još jedan štrajk upozorenja te obustavili proizvodnju, a razlog su neisplaćene plaće, topli obroci i neuvezan radni staž.

Fabrika koja je nekada bila simbol Bugojna nalazi se u neizvjesnoj situaciji, a radnicima, koji su prije tri dana održali prvi štrajk upozorenja, duguju četiri plaće. Nakon što nije ispunjeno obećanje uprave da će do srijede 11. augusta dobiti jednu od četiri zaostale plaće i tri topla obroka, odlučili su se na obustavu proizvodnje.

Predsjednik Sindikata Binasa Bahro Zukić je kazao da je situacija katastrofalna, da radnicima duguju četiri plaće, tri topla obroka i uvezivanje PIO osiguranja od septembra 2019. godine do danas.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Poslali smo dopis premijeru Novaliću i ministru Džindiću, bili smo na sastanku, obećano nam je nešto. Plaća nam je bila obećana još prošle sedmice, nije isplaćena, a direktor čitavu sedmicu nije došao na posao. Tražimo svoje, tražimo smjenu direktora jer mislimo da nije sposoban za ovaj posao koji trenutno radi", kazao je Zukić te dodao da se direktor očigledno nije ni potrudio da pronađe poslove.

Radnici ističu da su do 2017. godine radili punom parom, ali da je smijenjen direktor koji je bio sposoban, koji je obilazio sajmove i pronalazio poslovne partnere. Danas prema tvrdnjama radnika Binas nema nijedan potpisan ugovor.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Jedan od radnika Binasa Smajo Duraković je izjavio da je težak život radnika Binasa koji već mjesecima nemaju plaće.

"Dosta je radnika koji na pauzama ništa ne jedu, nigdje ne izlaze, jer ljudi nemaju novca. Nemaju gdje više ni zaraditi novac, a ni posuditi od nekoga. Već smo imali sastanke s upravom, svaki put nam je rečena ista priča i uvijek se vrti oko jednoga, a to je da je kriva ranija uprava i direktori, a ne oni", izjavio je Duraković.

Admir Duraković smatra da plaće i topli obroci toliko ne zabrinjavaju radnike koliko to što nemaju posla već sedam-osam mjeseci.

"Uprava ne radi svoj posao. Direktor je tu, dolazi na posao, samo sjedi, ne radi ništa, ne hoda nigdje, ne traži nam posao u smislu sklapanja ugovora", kaže Duraković.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Neposredno pred izbore prošle godine Binas su posjetili predsjednik SDA Bakir Izetbegović, premijer FBiH Fadil Novalić i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, koji su kazali da BiH ima strahovito oružje koje se proizvodi u Binasu te da je u posljednjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta.

"Nekako nakon te posjete sve je stalo, od tada mi nemamo posla. Imamo strah među radnicima, neki napuštaju firmu zbog pritiska, dovodi se familija da radi u upravi, radnici uzimaju bolovanje da idu raditi na baušteli. Direktora nema, obećao nam je plaću, ali se to nije desilo. Rekao nam je do 6. augusta da će krenuti posao u tri smjene, ali od toga nema ništa. Osim staža, plaća i toplih obroka, problem je što uprava nema nijedan potpisan ugovor. I da se danas potpiše ugovor, nama treba četiri mjeseca za realizaciju jer nemamo ni materijala", zaključio je Duraković.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se onda Binas nalazi u ovakvoj situaciji gdje radnicima koji proizvode strahovito oružje duguju četiri plaće, a odgovor na to pitanje nismo mogli dobiti od direktora koji je, prema riječima radnika, danas nakon kafe na benzinskoj pumpi preko Rostova otišao iz Bugojna, a finansijska direktorica nije bila ovlaštena da nam objasni situaciju u Binasu.

Radnici koji su se danas spontano okupili na kapiji pustili su uposlenike uprave da uđu u pogone, a u 7:30 počela je sjednica sindikalnog odbora kako bi se dogovorili daljnji koraci i planovi, a jedan od njih je i generalni štrajk koji bi trebao biti održan 19. augusta.