Nastavlja se agonija
5

Radnici Aluminija nezadovoljni raspletom situacije ponovo će krenuti u proteste i blokade

R. D.
Protesti radnika Aluminija ispred centrale HDZ-a (Foto: R. D./Klix.ba)
Protesti radnika Aluminija ispred centrale HDZ-a (Foto: R. D./Klix.ba)
Skupština Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija d.d. Mostar održat će se u četvrtak u 12 sati, a najvjerovatnije donijet će odluke o novim protestima ili blokadama saobraćajnica.
Vidno nezadovoljni radom uprave, odlukama Nadzornog odbora te neispunjenim obećanjima Vlade Federacije BiH, radnici Aluminija, odnosno 33 njihova predstavnika, odlučivat će sutra o narednim svojim koracima.

Radnici su razočarani saznanjem da ništa od obećanih zahtjeva nije realizirano po pitanju osiguranja sredstava za otpremnine, plaćanju i uvezivanju staža i osiguravanju novca za ponovno pokretanje proizvodnje koje je trebalo krenuti od 1. septembra.

Pominju se mogući ponovni protesti ispred zgrade HDZ-a, a možda i na nekim drugim lokacijama ili blokiranja saobraćajnica. Radnici Elektrolize, očito zaobiđeni u svim planovima oko pokretanja proizvodnje, najavili su moguće blokiranje svih ulaza u Aluminij.

Kako saznajmo, 1. septembar je važan datum za ugašenu kompaniju jer tada dospijevaju rokovi za plaćanja brojnim dobavljačima, koji će najvjerovatnije pokrenuti tužbe protiv Aluminija. Ovaj scenario mogao je biti izbjegnut da je kompanija otišla u stečaj kako je planirano bilo nakon isključenja električne energije 10. jula.

Aluminij je posljednjih dana i predmet političkog prepucavanja između SDP-a i HDZ-a. U svom saopćenju SDP je kazao kako je "Aluminij žrtva HDZ-a i njegovog igranja politike i biznisa koji je bio paravan za jednu od najvećih pljački u "historiji" ove zemlje.

"Degutantna pisma Nadzornog odbora i menadžmenta, u kojem se ispričavaju velikom voždu, prelazi sve granice ukusa i predstavlja vrijeđanje zdrave pameti. Radnike pozivamo da prestanu pratiti lažnu politiku koja im nije donijela ništa dobro i svoje probleme započnu institucionalno rješavati preko Vlade FBiH i Vlade Hrvatske, koje imaju kapacitet da vode pregovore o strateškim partnerstvima i programima sanacije", kazali su tada iz SDP-a.

Isti dan stigao je odgovor iz HDZ-a koji je SDP optužio da su zapravo oni zajedno sa "platformaškom upravom" uništili Aluminij.

''Važno je napomenuti da je po odlasku uprave 2009. godine, poslovanje Aluminija zaključeno sa 94 miliona KM u plusu, dok je platformaška uprava SDP-a, SDA, HSP-a i NSRZB-a u periodu od 2011. do 2015. godine nanijela nepopravljivu štetu i zaključila poslovanje s 310 miliona KM u minusu, što je zacementiralo posljedice od kojih se Aluminij nikada nije uspio oporaviti. Nakon odlaska platformaške uprave, Aluminij je, noseći se sa ogromnim obavezama iz prethodnih godina, ipak ostvarivao trostruko manji gubitak, ali osakaćen prethodnim krađama za vrijeme platforme, čiji je istaknuti član SDP i bio, se nije uspio izboriti za vlastitu opstojnost'', uzvratili su iz HDZ-a.

SDP nije ostao dužan pa je odgovorio da su kompaniju preuzeli s dugom od 235 miliona KM, a isti predali sa 226 miliona. Optužili su i SDA da su HDZ-u predali ovu kompaniju.