BiH
9

Prve analize o štetama u BiH zbog poplava 18. juna, donatorska konferencija polovinom jula

Anadolija
Analiza stanja pričinjene štete od poplava u Bosni i Hercegovini bit će predstavljena 18. juna, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH. 

On je istakao kako će analiza obuhvatiti sve segmente u kojima su pričinjene štete, počevši od stambenih objekata - kuća, oblasti poljoprivrede, zdravstvenih ustanova, škola, energetskih potencijala, kao i klizišta i minskih polja...

"Okončana je obuka osoblja iz institucija BiH, entiteta i sa ugroženih područja o načinu i metodologiji koju će koristiti. Procjena šteta će se vršiti uz pomoć EU-a, Svjetske banke (WB) i UNDP-a. U narednih šest do sedam dana će se prikupljati informacije na terenu. S tim u vezi, analiza procjene šteta bi trebala biti završena 14. juna, a prvi draft će biti dostupan 16. ili 17. juna, kako bi se mogao prezentirati 18. juna", naveo je Lagumdžija. 

On je također naglasio kako "nije realno očekivati da se Međunarodna donatorska konferencija za BiH održi do kraja juna, ali jeste da se to desi sredinom narednog mjeseca". 

"Ako do petka, 6. juna, završimo sve aktivnosti na usvajanju prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje ga prate, onda će šteta koja će nastupiti po BiH zbog deklaracije MONEYVAL-a biti samo politička. Tehničke štete po BiH neće, odnosno ne bi je trebalo biti. Mi se trudimo da BiH u svijetu ne bude predstavljena kao mjesto u koje ne treba ulagati", naveo je Lagumdžija. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH vodi sve aktivnosti na pripremama donatorske konferencija "kao da problema bilo koje vrste neće biti", naglasio je Lagumdžija.

Kazao je da su u toku razgovori i pregovori oko uspostave povoljnih kreditnih linija do 15 godina, sa minimalnom kamatnom stopom od jedan do dva posto, te grejs periodom do pet godina, u zavisnosti od dužine kredita, a sve s ciljem kako bi se pomoglo kako privrednim subjektima tako i građanima da na što bezbolniji način prevaziđu štete od poplava.