"Ne tuđmanizaciji"
955

Protest Bošnjačkog pokreta: Kolinda je dobrodošla u BiH, ali bez politike zločinca Tuđmana

Piše: E. S. H.
(Foto: H.M./Klix.ba)
Bošnjački pokret organizovao je povodom dolaska predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović protestno okupljanje građana ispred Ambasade Republike Hrvatske. "Ne tuđmanizaciji u BiH", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH" i "Stop ruskoj čizmi u BiH", samo su neke od poruka okupljenih građana.

"Kolinda Grabar-Kitarović dobro je došla u Bosnu i Hercegovinu, ali bez politike ratnog zločinca Franje Tuđmana", poručio je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, tokom obraćanja medijima ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

"Današnje mirno protestno okupljanje 22 građana BiH uslijedilo je nakon poruka premijera i predsjednice Hrvatske da će oni politiku prema susjedima i probleme s narodima u regiji rješavati onako kako je to radio Franjo Tuđman. To je za nas pokušaj tuđmanizacije politike u regionu i BiH, vraćanje u period ratnih sukoba jer svi znamo da su Tuđman i Šušak izbjeglu presudu Haškog tribunala za Udruženi zločinački poduhvat", nastavio je Tokić.

Napomenuo je da je Kolinda Grabar-Kitarović dobrodošla u Bosnu i Hercegovinu, ali bez politike ratnog zločinca Franje Tuđmana, uz objašnjenje da građani ne moraju čekati presudu da bi znali da su Vojska RH i HVO u logorima smrti kakvi se ne pamte od Drugog svjetskog rata (Dretelj, Heliodrom i dr. ) ubijali i mučili ljude samo zato što su Bošnjaci.

"Sinhronizovanim aktivnostima s velikosrpskom politkom, a po dogovoru Tuđmana s Miloševićem, su činili sve da se podijeli država Bosna i Hercegovina. Današnji dolazak i neke najave ukazuju na to da se kroz formu izbornih procedura pokušava izvršiti pritisak za ekskluzivne izborne jedinice i ekskluzivne prostore za Hrvate, što bi vodilo ka podjeli države BiH i planovima od Cvetković-Maček do Tuđman-Milošević, a na tome na terenu rade Dragan Čović i njegov prijatelj Milorad Dodik", kazao je.

Upozorio je hrvatsku javnost da predstavnici HDZ-a sprečavaju ulazak BiH u euroatlantske integracije.

"U pet slučajeva glasanja u institucijama BiH, Čović i drugi su glasali za interese koji odgovaraju proruskoj politici i dolasku ruske čizme na prostore Balkana i sprečavanju ulaska BiH u NATO i EU, što je strateški cilj međunarodne politike BiH i većinsko opredjeljenje građana BiH", rekao je Sejfudin Tokić.

Na konstataciju novinara da je hrvatska predsjednica izjavila da podržava put BiH ka EU, Tokić je kazao da je Kolinda u Splitu s Čovićem i Plenkovićem rekla da će sva pitanja rješavati po uzoru na Franju Tuđmana.

Na kraju je kazao da je protest upozorenje da se nikakvim izbornim procedurama ni zakonima neće odustati od strateškog cilja, a to je članstvo u EU i NATO.

Facebook