SIPA-in izvještaj
284

Privrednik poslao Dalidi Burzić tortu u povodu dvogodišnjice "ležanja predmeta" u Tužilaštvu K

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Privrednik Nermin Alešević iz Velike Kladuše poslao je bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva KS Dalidi Burzić tortu sa natpisom predmeta koji već dvije godine, prema njegovim riječima, drži u ladici. S obzirom na to da je Burzić u međuvremenu imenovana za sutkinju Suda BiH, Alešević je poručio da "tortu pojede nova glavna tužiteljica".

On se obratio našoj redakciji kazavši kako je tortu na adresu Tužilaštva Kantona Sarajevo poslao u povodu "dvogodišnjice ležanja predmeta" u ladicama ovog pravosudnog organa.

"Predmet 22. marta 2017. godine predala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Dakle, postoji izvještaj o počinjenom krivičnom djelo i nije mi jasno zbog čega neki ljudi u pravosuđu štite određene osobe", rekao je Alešević.

Kako kaže, predmet se odnosi na određene funkcionere iz KS koje štiti Tužilaštvo KS, a koji su napravili dupli ZK uložak na jednoj nekretnini i na osnovu toga digli 2 miliona KM u Bobar banci. On ističe da je SIPA-i dao 74 dokumenta te da je ova državna agencija za četiri dana ustanovila kako je riječ o kriminalnom postupanju.

"SIPA je to dostavila 22. marta 2017. godine u Tužilaštvo KS i oni dvije godine to drže u ladici, odnosno neće ništa da poduzmu. Zbog toga sam odlučio da im pošaljem tortu sa natpisom predmeta T090 KTO 11207517, odnosno da ih podsjetim da taj predmet postoji", kazao je Alešević.

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić nedavno je imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine. Na pitanje da li će joj tortu poslati i na adresu na kojoj se nalaze državne pravosudne institucije, Alešević odgovara negativno.

"Neću. Već sam u Tužilaštvo KS dostavio tortu. Mene što se tiče može je pojesti i ova nova glavna tužiteljica (Anika Kešelj)", poručio je Alešević.

Alešević je rekao kako namjerava 1. aprila da se pojavi pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine čisto da pita Burzić gdje je ostavila predmet, u kojoj ladici, odnosno da li ga je slučajno ponijela sa sobom.

Zaključio je riječima da njegova firma Airvent ima 50 zaposlenih radnika te da će mu rješavanje ovog predmeta pomoći da poveća broj radnika i riješi se agonije od dva ZK uloška nad objektom gdje se nalazi.