Usaglasiti stavove
28

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH: Zakon o PIO ide na dodatno usaglašavanje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nisu se izjašnjavali o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koji je usvojen na Predstavničkom domu. Nastavak sjednice najavljen je za 9. maj.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara potvrdila je novinarima da se delegati neće izjašnjavati o ovom zakonu danas, te da će Zakon ići na dodatno usaglašavanje.

Ona je istakla i to da su stavovi SDA i HDZ-a približni, te da se razlikuju samo u načinu izračuna penzije.

Novim zakonom Vlade o PIO-u uvedena je mogućnost ostvarivanja penzionog prava sa 65 godina života i 15 godina radnog staža, a zadržana je i prijevremena penzija i za žene i muškarce uz blago podizanje uslova.

Iz HDZ-a traže još i povećanje koeficijenta sa 13,6 na 14,31 iako je takav prijedlog ranije odbijen i SDA ga neće podržati, jer, tvrde, Federacija ne može izdržati nove finansijske pritiske.

Iz HDZ-a kažu da bi većim koeficijentom bile i veće penzije, te da to ne bi bio prevelik udar na budžet FBiH, prenose federalni mediji.

Ovakav zakon ne podržava ni opozicija jer tvrde da će najmanje penzije imati radnici iz realnog sektora, dok će zaposleni u državnoj službi nakon visokih plata imati i visoke penzije.

Delegati SDP-a u Domu naroda napustili su sjednicu zato što pauza nije trajala po zahtjevu Kluba SDA 15 minuta, nego se odužila na sat i po.

Delegat u Domu naroda Predrag Kojović kazao je za Klix.ba da je sjednica prekinuta nakon prve tačke dnevnog reda, a da je "petnaestominutna pauza" trajala od 14:45 do 17: 30.

Pauza je zatražena nakon što su iz Kluba Hrvata amandmanom tražili da koeficijent za obračun penzija bude 14,31, umjesto 13,6 kako je to usaglasila Vlada FBiH.

"Ni nakon pauze sjednica nije dugo potrajala. Samo smo oko 17 i 45 obaviješteni da je sjednica prekinuta", kazao je Kojović.

Nastavak sjednice najavljen je za 9. maj.