Posljednja prepreka
21

Predstavnički dom odlučuje o izbornom zakonu: Hoće li se ostvariti HDZ-ovi snovi?

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Sjednica Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će biti održana u ponedjeljak, 27. juna. Iako na dnevnom redu nema HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, vjerovatno je da će se on ipak sutra naći pred poslanicima.

HDZ-ov prijedlog je usvojen u Domu naroda 15. juna kako je i očekivano, međutim glavna prepreka Draganu Čoviću bi trebalo da bude Predstavnički dom.

U pozivu na sjednicu i priloženom dnevnom redu stoji da će poslanici razmatrati 25 tačaka, među kojima su prijedlozi izmjena Izbornog zakona koje su uputili Nenad Nešić te klub poslanika iz SDP-a. Razmatrat će i o Nacrtu budžeta državnih institucija u prvom čitanju, ali i o upisivanju pripadnosti konstitutivnom narodu u lične karte.

Iako na dnevnom redu nema prijedloga HDZ-a, poslanik Saša Magazinović vjeruje da će on biti dodat na Kolegiju koji bude održan uoči sjednice.

On je na svom Twitteru obavijestio o sutrašnjoj sjednici i poručio kako Čovićev prijedlog neće proći u Predstavničkom domu.

Šanse da Predstavnički dom to zaista i usvoji su male s obzirom na to da su HDZ-u potrebna 22 glasa opće većine od čega bar 10 iz FBiH i pet iz RS-a. Trenutna konstalacija snaga ukazuje na to da Čović nema potrebnu entitetsku većinu.

Ovaj HDZ-ov prijedlog je u parlamentarnu proceduru upućen krajem aprila nakon što su propali pokušaji dogovora izmjena Izbornog zakona. Mnogi su tada, među kojima i međunarodna zajednica, taj potez okarakterisali kao pokušaj guranja zakona "pošto po to".

Prijedlogom se tretira izbor članova Predsjedništva BiH, delegata Doma naroda i izbor članova CIK-a. Čović je nakon usvajanja u Domu naroda kazao kako će se prema tim izmjenama provesti izborni rezultat ukoliko prođe u Predstavničkom domu.