Sporna procedura
6

Parlamentarci će predati apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog usvojenog Zakona o akcizama

Piše: S. H.
Foto: D.S/Klix.ba
Foto: D.S/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH koji su bili protiv izmjena Zakona o akcizama predali su apelaciju Ustavnom sudu BiH gdje će tražiti ocjenu o ispravnosti procedura za izmjene spomenutog zakona.

Tu informaciju potvrdio je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je između ostalih potpisao apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Još uvijek nije poznato koliko zastupnika treba podržati apelaciju, ali se očekuje da iza nje stoje svi koji su glasali protiv izmjena Zakona o akcizama, a to su zastupnici SDP-a, DF-a, ASDA, BPS-a Nezavisnog bloka i Saveza za promjene.

Svi oni su ranije iznijeli zamjerke na proceduru i način usvajanja tog zakona koji je u Zastupnički dom upućen iz Doma naroda državnog parlamenta po hitnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Podsjećamo, izmjene Zakona o akcizama stupile su na snagu, a počet će se primjenjivati od 1. februara 2018. godine, što će značiti skuplje gorivo za građane BiH za 18 feninga po litru.