Zdravlje
0

Povećan broj pacijenata u domovima zdravlja širom BiH, ljekari se pripremaju za novi val viroza i gripe

Klix.ba
Broj pacijenata u domovima zdravlja širom BiH je povećan tokom posljednjih sedmica zbog viroza i simptoma gripe, ali najveći val očekuje se tek u sljedećem mjesecu. Pacijenti se žale na povišenu temperaturu, bolove u mišićima, grlobolju i slabost.

Kako nam je rečeno u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, viroze i simptomi gripe su zabilježeni od oktobra, ali najveći val bio je u protekle dvije sedmice.

"U narednom periodu se i dalje očekuje javljanje oboljelih, jer je virus gripe u intenzivnoj cirkulaciji", kazala je epidemiologinja Ljubica Jandrić.

Institut za javno zdravstvo RS saopćio je kako je zabilježen i lagani porast broja pacijenata s virusom gripe prethodnih sedmica u оdnоsu nа isti pеriоd prеthоdnе gоdinе. Od početka ove godine jedna osoba je hospitalizovana jer je gripa izazvala tešku respiratornu infekciju.

Na području Mostara povećan je broj pacijenata, ali, kako nam je rekla glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža, u skladu s prošlogodišnjim podacima.

"Situacija na Klinici za infektivne bolesti je uobičajena za ovo doba godine te nije primijećeno nikakvo odstupanje kada je riječ o broju onih koji se liječe od gripe", kazala je Pandža.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, čekaonice su pune, a ljekari se također pripremaju za povećanje broja pacijenata u sljedećim sedmicama.

"Javljaju se pacijenti s virozom i simptomima gripe, ali u granicama godišnjeg prosjeka. U domovima zdravlja je ostalo još 700 doza vakcina i još nije kasno za vakcinaciju koju posebno preporučujemo uposlenicima u javnom sektoru", rekao je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić.

I u Brčko distriktu zabilježen je porast broja pacijenata. Zbog virusa je zabranjena posjeta u bolnicama.

Prеmа pоdаcimа kојimа rаspоlаžu Еvrоpski cеntаr zа kоntrоlu bоlеsti (ECDC) i Svјеtskа zdrаvstvеnа оrgаnizаciја (SZО), pоrаst intеnzitеtа аktivnоsti gripе prijavljen je u sedam оd ukupnо 43 zеmljе. Dоsаd је оd svih pоzitivnih slučајеvа u 99 posto izоlоvаn A(H3N2) tip virusa.

U susjednoj Hrvatskoj je oboljelo nekoliko hiljada stanovnika, a usljed komplikacija s drugim zdravstvenim problemima preminulo je pet osoba.

Ljekari savjetuju pacijente da se vakcinišu na vrijeme, češće peru ruke i provjetravaju prostorije u kojima borove te izbjegavaju javne skupove i kontakt s oboljelim osobama. Ukoliko ste vi oboljeli, prilikom kihanja ili kašljanja stavljajte maramicu na nos i usta kako ne biste zarazili druge osobe u svojoj okolini.

Potrebno je konzumirati što više tekućine, C vitamina i jesti što više sezonskog voća i povrća. Hronični pacijenti ne smiju preskakati terapiju.