U Domu mladih
20

Potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja u KS

E. Sk.
Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" u sarajevskom Domu mladih potpisala je Ugovore o sufinansiranju zapošljavanja po Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS u 2019. za 6 programa.

Riječ je o programima:

  1. Sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve, za 293 osobe sa 231 poslodavcem sa ukupnim iznosom od 2.812.800 KM.

  2. Javnih radova PLUS (drugi krug), za 163 osobe kod 10 poslodavaca sa ukupnim iznosom od 287.858 KM.

  3. Sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca (drugi krug), za 49 osoba kod 21 poslodavca sa ukupnim iznosom od 470.400 KM.

  4. Sufinansiranja zapošljavanja "50+" (drugi krug), za 68 osoba kod 51 poslodavca sa ukupnim iznosom od 652.800 KM.

  5. Obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba, za 150 osoba kod 10 poslodavac sa ukupnim iznosom od 341.933 KM.

  1. Sufinasiranja samozapošljavanja, za 283 osobe sa ukupnim iznosom od 2.603.600 KM Ukupna sredstva za realizaciju ugovora po navedenim programima iznose 7.261.391,00 KM.

Programima je obuhvaćeno 313 poslodavaca kod kojih će priliku za zaposlenje dobiti 578 osoba. Istaknuto je da će programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije biti obuhvaćeno 150 nezaposlenih osoba. Programom samozapošljavanja obuhvaćene su 283 nezaposlene osobe sa ukupnom vrijednošću podrške finansijskih sredstava u iznosu od 2.603.600 KM. Navedenim finansijskim sredstvima za realizaciju programa samozapošljavanja, nezaposlenim osobama će se na mjesečnom nivou refundirati sredstva za pokrivanje osnovnih zakonom propisanih troškova plaće i poreza u iznosu od 800 KM i po 1 500 KM kao incijalni kapital za pokretanje djelatnosti..

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo Malik Garibija u svom obraćanju podsjetio je, da se ovim današnjim potpisivanjem ugovora završava svih devet programa zapošljavanja koji su bili objavljeni 21. decembra 2019., a na osnovu urađenog rebalansa budžeta Službe u visini od 14.162.533,00 KM. U daljem izlaganju istakao je značaj dobre saradnje Službe za zapošljavanje i resornog ministarstva i da je to rezultirao ovim uspješnim projektima.

Također, kazao je da su do sada u finansijskom i programskom smislu ovo bili najveći projekti koje Služba realizuje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, a kojima je planirano da bude obuhvaćeno zapošljavanje blizu dvije hiljade nezaposlenih osoba. Ministar Garibija je kazao da su se maksimalno skratili rokovi i procedure za donošenje programa mjera za zapošljavanje, te da nije bilo politikanstva i usporavanje procesa od Vlade Kantona Sarajevo, kao što je to bila praksa u nekim ranijim vremenima.

Edin Hodžić, predsjednik Upravnog odbora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo govorio je o uspostavljenoj prohodnosti i brzini realizacije odluka koje su se podnosile na projekte za zapošljavanje. Istakao je značaj podizanja kvaliteta izrade samih programa za zapošljavanje, što je rezultiralo velikim stepenom interesovanja za iste, kao i donošenje odluka koje su ubrzale i pojednostavile procedure u dijelu implementacije programa. Kazao je i da je od objave Javnog poziva za programe sufinansiranja zapošljavanja od 21 decembra 2019. do realizacije potpisivanja ugovora proteklo manje od 60 radnih dana, što je pohvalno s obzirom na ranija iskustva i vremenski period implementacije projekata.

Hodžić je poručio i da odluke kojima se realizuju programi zapošljavanja na određeni način ublažavaju moguće najave o odlasku nezaposlenih osoba iz države, a koje se najavljuju zbog liberalizacije zapošljavanja od 1. marta u Njemačkoj. Nermin Pećanac, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo istakao je značaj programa za zapošljavanje koje Služba realizira, posebno sa aspekta današnjih trendova odlaska mladih osoba i generalnog napuštanja države.

Tokom obraćanja problematizirao je odluke koje su donesene za takozvani "veta za zapošljavanja", a koja su donijeli zakonodavci na višim nivoima.

"Takve odluke ne doprinose smanjenju nezaposlenosti, posebno ukoliko se uzme u obzir činjenice da se samo na evidenciji nezaposlenih nalazi registrovano nešto više od 58 hiljada nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo", kazao je Pećanac.

Istakao je i da su sredstva za realizaciju navedenih programa za zapošljavanja osigurana izmjenama finansijskog plana Službe u 2019. i da se nakon usvajanja budžeta za 2020. godinu, mogu očekivati i novi programi za zapošljavanja sa finansijskom podrškom od blizu 6 miliona KM.

Najavio je i Program za zapošljavanje Federalnog zavoda za zapošljavanje u narednim danima.

"Programima Kantonalne Službe za zapošljavanje i sredstvima koji će biti usmjereni za zapošljavanje od strane Federalnog zavoda, očekuje se moguće zapošljavanje u 2020. do pet hiljada osoba u KS", istakao je direktor Nermin Pećanac.

Iz Službe za zapošljavanje ističu da je ovim potpisivanjem ugovora okončan Program zapošljavanja po Javnom pozivu od 21. decembra 2019. Podsjećaju da je programima obuhvaćen 651 poslodavac te se očekuje zapošljavanje više od hiljadu i sedamsto osoba. Ovim zapošljavanjem obuhvaćene su osobe koje će pokrenuti vlastite biznise kroz programe samozapošljavanja kao i nezaposlene osobe koje će proći obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.