Saradnja agencija
4

U BiH i Hrvatskoj uhapšeno više od 20 osoba: Za krijumčarenje migranata uzimali po 10.000 KM

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske proveli su opsežnu akciju usmjerenu na više od 20 osoba, osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih emigranata preko BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

U okviru koordiniranih međunarodnih operacija, kodnih naziva "Taurus" i "Oks", koje su realizirali Tužilaštvo BiH i Granična policija BiH, zajedno sa partnerskim agencijama USKOK-om i MUP-om Hrvatske, rano jutros su provedene aktivnosti na lišenjima slobode i pretresima više od 20 osumnjičenih osoba, na području BiH i Hrvatske.

Radi se o osobama koje su pod istragom i osumnjičene da su od početka 2018. godine, djelujući kao organizirana grupa, sudjelovali u nezakonitim aktivnostima, prijevoza, skrivanja i krijumčarenja ilegalnih migranata preko područja BiH i Hrvatske prema zemljama EU.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranta, njih najmanje između 100-200, za čije su krijumčarenje osumnjičeni počinitelji uzimali velike novčane iznose, koji su dosezali i do više od 10.000 KM, te ne taj način ostvarili veliku nezakonitu imovinsku korist.

Većina emigranata krijumčarena je sa područja Republike Turske, odakle su organizatori ovih nezakonitih aktivnosti, kao i sa područja Kosova, a u provođenju i realizaciji akcije, podršku je dala i Međunarodna organizacija za migracije IOM, a u jednom segmentu ostvarena je saradnja sa strukturama EUROPOL-a.

Radi se o složenoj međunarodnoj operaciji, u okviru koje je ostvarena izravna komunikacija i saradnja između Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, sa partnerskim institucijama u Hrvatskoj, USKOK-om i MUP-om RH, a aktivnosti su dogovorene u stalnoj komunikaciji i koordinirane istovremeno u obje države.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni koji su lišeni slobode u BiH će biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane.