Mirni protesti
79

Policajci pred zgradom Parlamenta FBiH traže bolje uslove penzionisanja

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pred zgradom Parlamenta Federacije BiH okupili su se predstavnici Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, zajedno s predstavnicima drugih sindikata, kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme. Policajci tvrde da novi zakon o PIO-u, koji je upućen u proceduru, ide na njihovu štetu. Traže bolje uslove penzionisanja.

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, kazao je da su podnijeli zahtjev za održavanje današnjeg protestnog skupa jer su nezadovoljni kako trenutnim uslovima penzionisanja za policijske službenike, tako i onima koji su upućeni u proceduru.

"Mi smo ovaj skup najavili i organizirali. Policajce boli to što su diskriminisani i što vlasti ne vode mnogo računa o njima, iako su prvi stali u odbranu BiH, prije vojske", kazao je Škulj.

Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, potvrdio je također da su izašli na proteste jer nisu zadovoljni rješenjem predloženog zakona o PIO-u koji su predstavnici Vlade FBiH uputili u parlamentarnu proceduru.

"Tražimo eventualnu dopunu tog zakona jednim od dva amandmana koje smo jučer predali na protokol Parlamenta Federacije BiH, kako bismo poboljšali uslove penzionisanja za populaciju koju mi predstavljamo", kazao je Hadžiabdić.

Istakao je da postoje tri rješenja koja bi njima bila prihvatljiva, a da je jedno od rješenja također dopuna Zakona o policijskim službenicima FBiH.

"Mi svakako podržavamo da se usvoji zakon koji je upućen u proceduru. On je sistemski, reformski. Mi također podržavamo zahtjeve penzionera, oni su legitimni. Ali tražimo da i naši zahtjevi budu provedeni u zakonu, kao što je to normalno i u regiji", kazao je Hadžiabdić.

Naveo je da je policajcima svako rješenje prihvatljivo, samo da se ispune njihovi zahtjevi.

"Policijski službenici bi trebalo da budu u određenom dijelu zakona prepoznati kao posebna kategorija ili da se naše pravo na penzionisanje uredi kroz eventualno donošenje dopuna zakona o policijskim službenicima FBiH", istakao je Hadžiabdić.

Dodao je da jedan od amandmana koji su sindikati predali na protokol podrazumijeva da se lični koeficijent policijskih službenika množi sa 1,3, a drugi podrazumijeva da se obaveže Parlament da prelaznim odredbama propiše dva stava u jednom članu gdje će stajati da će se to urediti posebno Zakonom o policijskim službenicima.

"I naravno, da se to donese u roku od 60 dana", obrazložio je Hadžiabdić njihove zahtjeve.

Naveo je da će prekosutra održati još masovniji protest ukoliko jedan od njihovih zahtjeva ne bude uvažen.

"Mi jednostavno pokazujemo da smo u ovom jedinstveni. Riječ je o krucijalnim pitanjima za populaciju koju mi predstavljamo", rekao je Hadžiabić, dodavši da bi novim zakonom najviše bili oštećeni policijski službenici koji su iznijeli teret odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Osim predstavnika Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, protestima su se pridružili i drugi policijski službenici sa svih nivoa, kao i predstavnici Sindikata Solidarnosti i radnici Fortune.