Otvara se nova magistrala
34

Pogledajte vožnju od Stoca do Neuma cestom koja 30. juna odlazi u historiju

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Za građane BiH je ovo zadnji vikend premišljanja hoće li putovati do Neum nekoliko kilometara lošom i uskom cestom ili čekati u koloni na dva granična prijelaza, jer već narednog vikenda će bezbrižno putovati novoizgrađenom magistralom Stolac-Neum.
Kako Klix.ba saznaje, nova cesta duga 36 kilometara, svečano će biti otvorena u četvrtak, 30. juna oko podne, a nakon ceremonije će novom magistralom visoki dužnosnici, učesnici izgradnje ove važne saobraćajnice i njihovi gosti putovati do Neuma, gdje će povodom uspješnog okončanja radova nastaviti slavlje u jednom elitnom hotelu uz bh. obalu Jadranskog mora.

Iako je ova magistralna cesta rađena u više dionica, od kojih je većinski dio već pušten za saobraćaj, mnogim vozačima problem predstavlja desetak kilometara stare ceste na kojoj se doslovno treba zaustaviti prilikom susreta sa drugim vozilom.

To otežava putovanje, ugrožava sigurnost svih učesnika saobraćaja i vožnju znatno usporava, zbog čega se još mnogi odlučuju za čekanje u kolonama na dva granična prijelaza kako bi stigli putem od Mostara do Neuma.

Vožnju od Neuma do Stoca, pred čijim bi ulazom još trebalo popraviti staru cestu, koja je dobrim dijelom pohabana u odnosu na novoizgrađenu, naša ekipa je u potpunosti snimila, jer već u četvrtak 30. juna odlazi u historiju.

Izgradnja magistralne ceste Stolac - Neum je počela u aprilu 2018. godine, a financirana je sredstvima iz programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 miliona KM.

Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Važno je napomenuti da je saobraćanje novoizgrađenom dionicom zabranjeno do njenog zvaničnog puštanja u promet.

To, međutim nije spriječilo pojedince da ignorišu znak zabrane i voze ovom cestom, o čemu smo i pisali ranije ove sedmice.