Pokazna vježba
20

Pogledajte kako izgleda vježba spašavanja putnika nakon pada aviona na aerodromu u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi nadležnih službi za zaštitu i spašavanje danas su na Međunarodnom aerodromu u Tuzli izveli pokaznu vježbu kroz koju su prezentirali načine djelovanja u kritičnim situacijama, a među njima je i ona koja se odnosi na pad aviona i spašavanje unesrećenih.

Na osnovu zakona o vazduhoplovstvu BiH i plana za vanredne situacije, Međunarodni aerodrom u Tuzli je u obavezi da nakon svake dvije godine organizira spasilačko-vatrogasnu vježbu, odnosno provjeru provođenja plana za vanredne situacije, u smislu uvježbanosti internih i eksternih sudionika.

"Sve mjere, radnje i postupci koji su propisani planom za vanredne situacije se uvježbavaju, a kroz ovu vježbu se vidi njihova provodivost u stvarnoj situaciji. Danas smo izveli simulaciju avionske nesreće prilikom njegovog slijetanja. Došlo je do kolizije aviona s pticom, nakon čega je on doživio pad. Kroz ovu vježbu izvršena je evakuacija putnika", kazao je vršilac dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Halilčević (Foto: A. K./Klix.ba)

Nakon što su putnici izvučeni iz aviona, pristupilo se pružanju prve pomoći te transportu u zdravstvene ustanove. Osim sanitetskih vozila u procesu evakuacije i transporta korišten je i helikopter.

Drugi scenarij, odnosno pokazna vježba, zapravo se nadovezala na pad aviona, usljed kojeg je došlo do nastanka požara. Svi učesnici vježbe danas su pokazali svoju spremnost za djelovanje u najtežim situacijama.

"Ovakve nezgode nisu rijetkost, tako da mi uvijek moramo biti utrenirani i spremni za djelovanje. Više od 100 osoba učestvovalo je u današnjoj vježbi, a njoj je prisustvovao i inspektor iz Direkcije civilnog zrakoplovstva BiH koji je radio ocjenjivanje rada", dodao je Halilčević.

Pored aerodromskih službi u tuzlanskoj zračnoj luci djeluju još i vatrogasno-spasilačke jedinice, kontrolori letenja te djelatnici Granične policije BiH, a u rad su uključene i civilne zaštite iz Tuzlanskog kantona, lokalni domovi zdravlja, Crveni križ i vatrogasne jedinice.