Svečanost u NPS
127

Počinje filmska magija: Otvoren jubilarni 25. Sarajevo Film Festival

E.S.H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Mirsad Purivatra (Foto: I. Š./Klix.ba)
Centralnom ceremonijom u sarajevskom Narodnom pozorištu počela je osmodnevna filmska magija. Sarajevo Film Festival je već dočekao brojne filmske radnike, glumce, ali i ljude iz javnog života regije koji su i ove godine odlučili uživati u festivalskim danima.

Istovremeno će u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Raiffeisen biti prikazan film ‘’Sin’’ (koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore), a na obje festivalske lokacije će se publici predstaviti ekipa filma.

Čast da vodi otvaranje ovogodišnjeg festivala pripala je jednom od najtalentovanijih glumaca mlađe generacije Igoru Skvarici koji je na vrlo simpatičan način održao uvodni govor koji je nasmijao publiku, ali i oduševio. Kazao je kako je odrastao s ovim festivalom koji mu je u doba beznađa i pesimizma vraćao vjeru i pokazao da je sve moguće.

Mirsad Purivatra kazao je kako večeras proslavljaju malu, ali značajnu godišnjicu kojom označavaju i 25. godišnjicu od rata i opsade Sarajeva. Danas je festival izrastao u vrlo značajan događaj za sve radnike u svijetu glume s područja jugoistočne Evrope.

U okviru ceremonije Purivatra je dodijelio nagradu Počasno Srce Sarajevu Pawelu Pawlikowskom koji se prisjetio kada je prvi put došao u Sarajevo. Ponovio je kako ga njegovog prisustvo u Sarajevu ispunjava emocijama.

"Ovaj grad i ovo srce je jako, jače od ideologije, nacionalizma i različitih doba historije", rekao je Pawlikowski dodavši kako se nada da će Sarajevo i dalje rasti.

Alejandro González Inarritu kazao je kako mu je Počasno Srce Sarajeva poput rođendanskog poklona s obzirom da je jučer proslavio 56 godina.

"Ovo je izuzetno priznanje. Zaista sam zahvalan Miri i ekipi što su me pozvali. Pozivali su me nekoliko puta tokom prethodnih godina, ali zbog poslovnih obaveza nažalost nisam mogao doći. Sada sam ovdje sa suprugom i kćerkom. Dijelim ovu čast sa svojim kolegom s kojim sa počeo karijeru, s prijateljima i svima. Zaista sam sretan", rekao je Inarritu.

Povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala u hotelu Evropa bit će organiziran i gala prijem za festivalske goste.

Svečanost otvorenja se završava velikim vatrometom, koji je povodom otvorenja jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala sufinansirala Općina Stari Grad Sarajevo.

Ove godine, s obzirom da je u pitanju jubilarno izdanje festivala, povećano je zanimanje publike za sve filmske programe. Ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Sarajevo Film Festival trajat će od 16. do 23. augusta, a ove godine bit će održan pod pokroviteljstvo UNESCO-a.

SFF