Fokus na izborima
7

Dodik i Putin se sastali u Kremlju, komentarisali dogovorenu utakmicu BiH i Rusije

N. V.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u Moskvi danas prilikom čega su razgovarali o izborima, odnosima Rusije i Republike Srpske te planiranoj nogometnoj utakmici.

Oni su se sastali u Kremlju, u Moskvi, a iz SNSD-a su objavili i fotografiju sa susreta.

Nakon posljednjeg sastanka sa Putinom na kojem je Dodik bio ljetos, najavljen je novi sastanak za septembar, a tada je rečeno da će teme razgovora biti ekonomski i energetski projekti. No, poznato je da su razgovarali i o drugim temama.

Kako prenosi RTRS, Putin je Dodiku poželio sreću na predstojećim izborima kazavši da to jača saradnju RS-a i Rusije, a dotakli su se i dogovorene nogometne utakmice između Bosne i Hercegovine i Rusije.

"Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao Vi. Tačno je, imamo izbore ja sam se kandidovao za predsjednika Repubike Srpske, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu", rekao je Dodik.

Sporna utakmica je dogovorena za 19. novembar, a Putin je rekao kako sport treba da objedinjuje ljude, a ne da ih dijeli.

"Činjenica da s vama održavamo komunikaciju jača našu poziciju. Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to", naveo je Dodik.

Putin mu je kazao još kako se nada da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj.

Oni bi trebalo da razgovaraju i produženju mandata EUFOR-a u BiH prilikom čega je Dodik rekao da će tražiti od Rusije da to blokira. Član Predsjedništva BiH rekao je da će sa ruskim predsjednikom detaljnije dogovoriti projekat izgradnje gasovoda.

U momentu kada traje ruska invazija na Ukrajinu, malo je onih koji se sastaju sa Putinom. Nekolicina predstavnika zemalja komunicira s njim zbog zabrinutosti za situaciju u Evropi, no rijetko ko mu dolazi "na noge" u prijateljskom raspoloženju.