Konačno zasjedaju
5

Počela sjednica Parlamenta, HDZ traži da se stanje u pravosuđu skine s dnevnog reda

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti govora o stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi, a HDZ je tražio da se s dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na aktuelno stanje u bh. pravosuđu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto konstatovala je kako postoji kvorum za odlučivanje. Naime, na sjednici je prisutno pet zastupnika izabranih na teritoriji RS-a i to zastupnici iz reda SDS-a, PDP-a i jedan zastupnik SDA.

Šef Kluba zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović tražio je da se s dnevnog reda skine tačka koja se odnosi na aktuelno stanje u bh. pravosuđu, a u okviru koje zastupnici trebaju raspravljati o Izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2018. godinu.

Riječ je uzeo i zastupnik Šemsudin Mehmedović koji je rekao da zastupnici ne bi trebali danas raspravljati o Izvještaju VSTV-a za 2018. godinu ističući da se ova tačka treba razmatrati odvojeno, odnosno da zastupnici danas trebaju raspravljati samo o stanju u bh. pravosuđu i aferi "Potkivanje" u koju je uključen predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Zastupnik Saša Magazinović rekao je da se ne slaže s Mehmedovićem i da je SDA imala mogućnost inicirati raspravu o ovoj temi. On je kazao da SDA ima čak veće mogućnosti te da je mogla inicirati raspravu preko člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Vijeća ministara BiH.

"Kada drugi zastupnici nešto iniciraju, onda kažete ne valja vam materijal. Ovaj materijal smo našli na stranici VSTV-a, nismo ga dobili od PSBiH ili Predsjedništva BiH. Nije korektno to što radite. Progovorite o nepravdi u pravosudnom sistemu ili i dalje šutite i potvrdite da ste i vi dio toga", kazao je Magazinović.

Današnjem zasjedanju ne prisustvuju predstavnici VSTV-a, kao ni zastupnici iz reda SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske. Parlamentarci iz ovih stranaka ranije su kazali kako neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok Zoran Tegeltija ne bude imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Sjednici prisustvuje 28 od 42 državna parlamentarca, a zastupnik Jasmin Emrić rekao je da mu je drago što građani napokon imaju priliku čuti da su zastupnici "živi i zdravi", ističući da mu je zadovoljstvo što zastupnici imaju priliku raditi.