Stabilizacija situacije
435

Počela proizvodnja u rudniku Dubrave, iskopani ugalj namijenjen Termoelektrani Tuzla

A. K.
Za dva dana tuzlanski rudari proizveli 2.500 tona uglja (Foto: D. S./Klix.ba)
Za dva dana tuzlanski rudari proizveli 2.500 tona uglja (Foto: D. S./Klix.ba)
Proizvodnja na Rudniku uglja Dubrave ponovno je uspostavljena, a dnevno se iskopa između 1.200 i 1.300 tona tog energenta, koji je namijenjen za Termoelektranu u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.

Prekid proizvodnje u Rudniku Dubrave nastupio je 16. jula ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo među radnicima Kreke, s obzirom na to da je posljedično odluci menadžmenta 111 radnika poslano na čekanje.

Međutim, 36 dana kasnije proizvodni proces u rudniku je ponovno uspostavljen, a radnici već dva dana kontinuirano vrše iskopavanje uglja. Protekle subote i nedjelje proizveli su 2.500 tona uglja.

"Mi očekujemo da danas ili eventualno sutra bude pokrenuta i proizvodnja otkrivke, čime bismo u potpunosti završili proces koji nam daje nadu da smo prevazišli problem, odnosno zbog kojeg je i donesena odluka o prekidu rada rudara. Sva proizvodnja koju trenutno imamo u 100-postotnom obimu ide za depo Termoelektrane Tuzla", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

U ovom trenutku, za Sindikat radnika Rudnika uglja Kreka nije dobro što plaća nije isplaćena svim radnicima. Ukoliko se to ne bi desilo do 25. augusta, sindikat je najavio pokretanje novog štrajka i to dan kasnije.

"Najavljeni štrajk je u skladu s nadležnim zakonom jer u skladu sa granskim kolektivnim ugovorom poslodavac ima obavezu da do 25. dana u mjesecu isplati plaću. Ukoliko se to ne desi, svi u sastavu Rudnika uglja Kreka će stupiti u generalni štrajk, ako nam opet poslodavac ne pokuša kod Općinskog suda izdejstvovati neku drugu odluku koju mi moramo poštovati", navodi Tokić, istaknuvši da se aktuelna podjela plaće nikada u historiji rudnika nije desila

Također, prema Tokićevim riječima, za jutros u devet sati je bila zakazana sjednica Mirovnog vijeća koja nije mogla biti održana.

"Direktor je to ignorisao i kazao da ne može doći danas i sutra, već u srijedu. To pokazuje da smo uvijek bili u pravu kada smo govorili da poslodavac svjesno izbjegava mirovni proces, a u zahtjevu za obustavu našeg ranije zakazanog štrajka pred Općinskim sudom u Tuzli pozivao se na taj isti mirovni proces koji ignoriše", dodaje Tokić.

Naredni dani bi mogli pokazati kako će se dalji proces stabilizacije stanja u Rudniku uglja Kreka u Tuzli odvijati. Tokić navodi da sindikat čini sve što je u njegovoj moći kako bi učestvovao u socijalnom dijalogu, štiteći interese radnika i rudnika.

Rudari očekuju i odluku suda na kontratužbu koju su uložili protiv uprave u vezi sa zabranom održavanja štrajka i zabrane slanja radnika na čekanje, čime će biti određeni i dalji pravci sindikata i poslodavca.

Facebook