Raspust je gotov
54

Počela nova školska godina, u klupe danas neće sjesti sva djeca u BiH

M. N.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ljetni raspust je gotov i školarci u većem dijelu Bosne i Hercegovine danas će sjesti u školske klupe, osim u Zapadnohercegovačkom kantonu gdje nastava u osnovnim i srednjim školama počinje 9. septembra.

U školske klupe neće sjesti ni učenici u školama Unsko-sanskog kantona zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika. S obzirom da Vlada USK i nadležni sindikati nisu uspjeli postići dogovor, nije poznato kada će nastava uopće početi.

Danas će zazvoniti zvona u školama na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Kantona 10 u kojem će samo učenici Srednje strukovne škole Silivije Strahimira Kranjčevića u školske klupe sjesti 9. septembra, te entiteta Republika Srpska.

Nova školska godina godina počela je školama na području Kantona Sarajevo, a bilježi se blago povećanje broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, oko četiri hiljade prvačića.

Kada je u pitanju Posavski kanton, danas počinje nastava za učenike sedam osnovnih i tri srednje škole na području, osim za prvačiće koji u školu kreću 9. septembra.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju i sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. Iz Budžetu je za ovu godinu izdvojeno 600.000 KM.

Širom osnovnih škola danas će biti organizovane priredbe za doček prvačića kojima će, ovisno od škole do škole, biti podijeljeni ruksaci, školski pribor ili knjige.

Zimski raspust i većem dijelu FBiH počinje 31.12. i traje do 29.1.2020. godine dok u školama koje održavaju nastavu po hrvatskom planu i programu, zimski raspust počinje sedam dana ranije i imaju proljetni raspust. U RS-u učenici odmaraju od 27.12. do 20.1.2020. godine. Nastava u svim školama završava najkasnije do 19. juna 2020. godine.

Facebook