Komunalni radovi
735

Velika akcija čišćenja u Sarajevu: Komunalnim radnicima se pridružuju i građani

Klix.ba
Počela je velika akcija čišćenja Kantona Sarajevo koju je u proteklim danima najavljivala Vlada KS.

Akcija je počela jutros na području Alipašinog Polja. Radnici KJKP Park i KJKP Rad krenuli su sa čišćenjem kompletnog zelenog pojasa od Osnovne škole "Džemaludin Čaušević", preko OŠ "Meša Selimović", zaključno sa OŠ "Fatima Gunić".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako su jutros najavili iz Vlade KS čišćenje podrazumjeva košenje, krčenje, higijenu, prikupljanje utovar i odvoz sa javnih zelenih površina, ručno čišćenje i mašinsko čišćenje, pranje, vanredni transport komunalnog otpada i pranje kontejnera i niša.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Iz Vlade napominju da je aktiviran i Viber eko broj 062 00 22 44 te pozivaju građane da im se pridruže ali i šalju fotografije i lokacije mjesta koje treba očistiti. Sam premijer KS Edin Forto najavio da će se u 11 sati na Alipašinom Poljhu pridružiti akciji čišćenja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Počeli smo živjeti u gradu gdje su komunalne usluge malo po malo propadale i kvalitet života nam je tonuo. Nismo ni primijetili da živimo u prljavom gradu sa redukcijama vode i vrlo lošim javnim prijevozom", rekao je jučer povodom početka akcije "Vrijeme je da čistimo" premijer KS Edin Forto.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Unaprijedit ćemo mape divljih deponija, tako da će se znati ko održava koji park. Želimo sistemski rješavati ovaj problem. Radit ćemo i na uklanjanju starih olupina i nelegalno parkiranih automobila", rekao je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srdjan Mandić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Prema akcionom planu, odobrenom od Vlade, odnosno resornog ministarstva danas će preduzeće "Park“ akciju vršiti čišćenje na 12 lokacija i to na području Centra u naselju Breka i u Vilsonovom šetalištu, u Novom Sarajevu akcija počinje u ulici Džemala Bijedića, a potom i u Vilsonovom, u Novom Gradu u ulicama Majdanska, Prvomajska, Ive Andrića, Ante Babića, groblju na Alipašinom polju (B faza) i područje uz osnovne škole "Meša Selimović“ i "Fatima Gunić“, na Ilidži na području naselja Hrasnica I i II, a u Vogošći u ulici Partizanski odred "Zvijezda“.