Strategija za budućnost
10

Planovi u FBiH: Država umjesto poslodavaca treba da preuzme obaveze vezane za porodiljsko odsustvo

B. T.
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Pružanje finansijske i druge podrške porodicama koje planiraju rađanje djece pružilo bi sigurnost i podstaklo njihovu odluku na rađanje. Taj zaključak objavljen je u Strategiji razvoja Federacije BiH od ove do 2027. godine.

U vrijeme u kojem se zbog nesigurnosti svake vrste mladi bračni parovi teško odlučuju na potomstvo, dok cijele porodice pakuju kofere i trbuhom za kruhom kreću ka Zapadu, federalne vlasti, govoreći u futuru, vrlo su slatkorječive.

Kako se dalje navodi u strategiji, koju je prije nekoliko dana usvojila Vlada FBiH, podrška u vidu jednokratnih pomoći za osiguiranje realne nadoknade osnovnih troškova za novorođenče, redovnih roditeljskih i dječijih dodataka, te poreznih olakšica na izdvajanja za djecu, olakšala bi podizanje djece i formiranje zdravije porodice.

Olakšice poslodavcima

"Za ostvarivanje ovih aktivnosti potrebno je i osnivanje fonda za planiranje porodice i osiguranje optimalne porodiljske naknade za sve porodilje i pri tome ujednačavanje porodiljske naknade za zaposlene i nezaposlene majke, uzimajući u obzir različite osnove za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu", navodi se u dokumentu.

To, kako je dalje objašnjeno, podrazumijeva da država preuzme sve obaveze koje su vezane za trudnoću i porodiljsko odsustvo, koje su trenutno na teretu poslodavaca, davanje olakšica poslodavcima koji imaju uposlene majke s djecom do 16 godina, posebno majke s djecom do 7 godina, definisanje dužine minimalnog obaveznog porodiljskog odsustva, uvođenje fleksibilnosti u radnim odnosima, korištenje odsustva u više navrata, promovisanje mogućnosti korištenja odsustva radi njege djeteta za očeve…

Staž nakon školovanja

Pored toga, navodi se dalje, potrebno je na nivou Federacije BiH donijeti integrisani strateški dokument za mlade te definisati federalno ministarstvo koje će u svom nazivu sadržavati riječi "i mladi".

Vrlo optimistično zvuči i konstrukcija da je "neophodno donijeti i garanciju za mlade, kao aktivacijsku šemu u skladu s garancijom za mlade EU, kojom će se osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu zaposlenja, nastavka školovanja ili pripravničkog staža u roku od 4 mjeseca nakon završetka školovanja".