Nepoštivanje propisa
20

Plakati stranaka na stubovima, stablima, kranovima i džamijama: Bit će posla za inspekciju

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Bratunac
Izborna kampanja počela je 7. septembra, a nakon više od dvije sedmice, uveliko je uočljivo nepropisno postavljanje izbornih plakata. Štaviše nelegalno postavljanje plakata na električnim stubovima, stablima, fasadama, električnim kutijama, sve više uzima maha.

Svakako, to je posebno uočljivo u Sarajevu, gdje je i najveća koncentracija stanovništva odnosno političkih subjekata. S obzirom na činjenicu da se nelegalno plakatiranje može uočiti gotovo u svakom dijelu gradu kantonalna inspekcija će imati pune ruke posla.

Iz Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su najavili da će službe komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP “Park”, tokom izborne kampanje i do okončanja izbornog procesa, vršiti pojačanu kontrolu, te će sve uočene nepravilnosti biti sankcionirane.

Bit će i sankcija pa tako predviđena novčana kazna za pravne subjekte iznosi od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM.

Mostar

Kako odmiču dani službene izborne kampanje, tako se i u Mostaru povećava broj lokacija, posebno onih specifičnih te vjerovatno i nedozvoljenih za plakatiranje.

U centru grada su to pretežno ruševine, ograde gradilišta, a ima i onih odvažnijih koji plakatiraju konstrukciju semafora, obljepljuju stubove ulične rasvjete, drveća, razvodne ormare električnih instalacija. I pored više pokušaja nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih inspekcijskih službi Grada Mostara, odnosno šefa Službe za inskecijske poslove, Hilme Đidelije.

Tuzla

I u Tuzli su političke stranke kao i njihovi kandidati ponovo pokazali da ne biraju načine putem kojih će doći "pred oči" građana.

Lica kandidata i poruke s predizbornim obećanjima možemo vidjeti na tuzlanskim stubovima ulične rasvjete, trafo-stanicama, fasadama, izlozima, ali i privatnim automobilima koji oblijepljeni promotivnim plakatima, zbog smanjene preglednosti vozača, predstavljaju opasnost za ostale učesnike u saobraćaju.

Iako bi se trebali predstaviti u izuzetno pozitivnom svjetlu, kandidati političkih stranaka za predstojeće izbore 7. oktobra, pokazuju da su spremni na uništavanje privatne i javne imovine, te kršenje propisa političkog oglašavanja, što je zakonom kažnjivo.

Zenica

U Zenici su pokazali posebno kreativnost pa su pokraj magistralnog put plakate jedne političke stranke okačili na kranovima.

Inače, na području Zenice ljepljenje predizbornih plakata zabilježeno je na autobuskim stanicama, podzidama, trafostanicama.

Kandidati na predstojećim izborima koji se svojim glasačima nude preko predizbornih plakata ove godine otišli su korak dalje. Osim standardnog ljepljenja plakata po banderama, podzidama i autobusnim stanicama, predizborne plakate su osvanule i na fasadama zgrada gdje do ovogodišnjih izbora nije bilo plakata za oglašavanje.

Tako su oronule fasade zamijenila lica političara koji se osmjehuju svojim biračima obećavajući im bolji život nakon izbora.

Goražde

I Goražde je poput i drugih bh.gradova u predizbornoj euforiji oblijepljeno plakatima, bilbordima, slikama sa predizbornim sloganima na city lightovima i drugim mjestima predviđenim za stranačko plakatiranje.

Istina, u gradu na Drini ovaj put je manje posla za komunalne inspektore, a kako ističu u gradskoj upravi, politički subjekti se u dosadašnjem djelu kampanje prilično pridržavaju pravila o komunalnom redu.

Za one koji se oglušili o jasno pripisana pravila plakatiranja koja zabranjuju postavljanje propagandnog materijala po fasadama zgrada, drveću ili nekim drugim mjestima reakcija je već uslijedila. Eko policajci su uklonili plakate, a slijede i prekršajne prijave.

"Imali smo takvih slučajeva da kandidati postave plakate na nedozvoljenim mjestima, po stubovima i fasadama, ali smo angažovali Eko policiju koja je to poskidala, a osim toga uslijediće i prekršajne prijave zbog nepridržavanja odluka o komunalnom redu. Bolja je situacija u odnosu na ranije izbore, jer su se izgleda pojedinci i stranke "opametili".Ova je oblast uređena i ima dovoljno prostora za reklamiranje", ističe Enver Adžem, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove.

Prema komunalnim propisima predviđene su sankcije za isticanje plakata na nedozvoljenim mjestima, kao što su drveće, fasade javnih objekata i druga mjesta.

Plakati na džamiji u Bratuncu

U Bratuncu se čak otišlo i korak dalje pa su džematlije putem društvenih mreža skrenuli pažnju na činjenicu da su stranački plakati polijepljeni na objektu džamije u ovom gradu. U ovom slučaju radilo se o plakatima kandidata SDA za potpredsjednika RS Ramiza Salkića.