Sankcije
7

Pijani vozač koji je udario dječaka dobio otkaz u Narodnoj skupštini RS-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Branislav Janjuz (44), vozač Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini RS-a (SDSK), koji je u Bosanskoj Dubici sredinom februara službenim vozilom Škoda Octavia udario dječaka, od sutra više neće biti radnik Skupštine RS-a.

Generalni sekretar entitetskog parlamenta Marko Aćić rekao je novinarima u Banjoj Luci da je jučer dobio izvještaj iz CJB Prijedor da će protiv Janjuza biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, jer je u momentu saobraćajne nesreće bio pod uticajem alkohola u iznosu od 1,95 g/kg.

"Janjuzu je radni odnos u parlamentu bio regulisan na određeno vrijeme, ali mu neće biti produžen ugovor i već od sutra neće biti radnik u parlamentu RS", potvrdio je.

Aćić je rekao da je dobro što je saobraćajna nesreća koju je uzrokovao Janjuz prošla bez većih posljedica, po 13-godišnjaka, koji nije povrijeđen, a ni po službeno vozilo, na kojem nema materijalne štete.

Nije se želio izjašnjavati o Janjuzovom korištenja službenog vozila u momentu nezgode, da li privatne ili neke druge svrhe, ističući da o tome treba da se izjasni SDSK.

Mediji u RS-u su pisali da je Janjuzu, i to sudskom presudom, bilo zabranjivano da vozi, zbog ranije saobraćajne nezgode koju je izazvao u stanju pijanstva - imao je 2,21 promil alkohola u krvi.

U pravosnažnoj presudi Osnovnog suda u Prijedoru piše da je Janjuz proglašen krivim što je 22. augusta 2014. godine u Bosanskoj Dubici prouzrokovao saobraćajnu nezgodu upravljajući i tada službenim, ali taj put općinskim vozilom.

Policiji je 11. februara ove godine prijavljeno da je povrijeđen trinaestogodišnjak, koji je bio na biciklu, dok je vozač, Janjuz, koji je prouzrokovao nezgodu otišao s lica mjesta. Janjuz je naknadno pronađen, nije rađeno alko-testiranje, već je uzet uzorak krvi da se utvrdi da li je bio pijan, a što je sada i utvrđeno.