Koncert u Domu OSBiH
4

Orkestri Oružanih snaga BiH i SAD-a u Sarajevu izveli tradicionalne kompozicije i svjetske hitove

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a večeras je zajedno sa vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH održao koncert u Domu OSBiH u Sarajevu.

Izvedene su tradicionalne kompozicije dviju zemalja kao i numere svjetski poznatih zvjezda, pod dirigentskom palicom kapetana Taylora Criswella i pukovnika Tomislava Sušca.

"Drago nam je što smo po prvi put nastupili s ovim bendom američke vojske, iako smo prije desetak godina sarađivali s orkestrom iz SAD-a, ali ne u ovom sastavu. Tako da je ovo prvi zajednički projekat koji imamo s američkom vojskom. To je fantastična stvar budući da možemo puno toga naučiti od vrhunskih američkih muzičara, koji imaju odličnu organizaciju i podršku", rekao je Sušac.

Tokom trodnevnih priprema za koncert, dirigent orkestra i hora komande Oružanih snaga SAD-a Taylor Criswell rekao je da su se pravim domaćinima pokazali članovi vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

"Od prvog dana u Sarajevu gostoprimstvo je bilo bez premca, te smo uživali u svakom trenutku provedenom zajedno. Muzika je divan način da stvaramo prijateljstva, mostove i širimo kulturnu povezanost među narodima. Nadam se da su večeras svi uživali u koncertu, koji je zaista bio dobra zabava", izjavio je Criswell za Fenu.

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a 18. maja je održao kocert u Mostaru, a nakon Sarajeva sutra će nastupiti u Banjoj Luci zajedno s vojni orkestrom Oružanih snaga BiH.

Orkestar i hor evropske komande Oružanih snaga SAD-a, izvorno aktiviran 1940. godine, trenutno je treći po veličini orkestar i hor Vojske SAD-a, najveći izvan Sjedinjenih Država i primarni izvođački vojni ansambl u Evropi. Imaju više od 200 nastupa svake godine, i do sada su nastupali u više od 20 zemalja, od Rusije do Iraka.