Predsjedništvo stranke
306

Oglasio se NiP: Podrška Jusufu Arifagiću, zajednički nastup u RS-u onemogućila je SDA

S. Š. U.
Foto: Narod i pravda
Foto: Narod i pravda
Predsjedništvo stranke Narod i pravda održalo je u Sarajevu petu redovnu sjednicu na kojoj je razmatrano niz važnih pitanja među kojima i problem zajedničkog nastupa probosanskih snaga na području manjeg bh. entiteta Republike Srpske.

Iz NiP-a su pozdravili odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi Bonska ovlaštenja i Centralnoj izbornoj komisiji BiH osigura sredstva za provedbu općih izbora u oktobru ove godine.

Narod i pravda pozdravlja posljednje međunarodne sankcije i proširivanje spiska osoba koje su stavljene na crnu listu SAD-a, a kojima se jasno sankcioniraju politike konflikta, secesionizma, blokiranja institucija i antiustavnog djelovanja.

Predsjedništvo stranke ističe da su SAD još jednom pokazale da su ključni i strateški partner Bosne i Hercegovine.

"Narod i pravda izražava svoje žaljenje što samoprozvani predvodnici koalicije probosanskih stranaka u RS (prvenstveno SDA) nisu prihvatili usvajanje principa kao osnov koaliranja", istaknuto je u saopćenju NiP-a.

Podsjetili su da je NiP prijedlog principa za uvrštavanje u Sporazum probosanskog bloka u RS-u još u novembru prošle godine dostavio svim učesnicima u pregovorima, koji između ostalog sadrže i to da kandidati moraju biti oni koji žive i rade u RS-u, da ne mogu biti u bilo kojem obliku sukoba interesa, da prije kandidature moraju priložiti imovinski karton i informacije o porijeklu imovine, da ne mogu biti oni koji su pravomoćno presuđeni za bilo koje djelo zloupotrebe javne funkcije niti oni čija je reputacija narušena dokazanim aferama, posebno u oblasti pomoći povratnicima te brojne druge.

"Narod i pravda držeći se svojih principa političkog djelovanja, a istovremeno ne želeći dovesti do rasipanja podrške i slabljenja ukupnog izbornog rezultata i jedinstvenog nastupa najvjerovatnije neće praviti svoje liste, a kada je riječ o poziciji potpredsjednika RS, Narod i pravda će podržati kandidata Jusufa Arifagića, koji živi u Prijedoru, koji je uspješan privrednik, bivši logoraš, borac za Bosnu i Hercegovinu, i osoba s ličnim integritetom", navodi se u saopćenju.

Potom naglašavaju da će na sastanku lidera 12 stranaka u Briselu učestovat će i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković. Sastanak za cilj ima unapređenje evropskog puta BiH, smanjivanje tenzija među političkim strankama i promoviranje stabilnosti i funkcionalnosti države, te ubrzavanje ključnih reformi za zemlju na putu evropskih integracija.

Predsjedništvo Naroda i pravde iskazuje zabrinutost zbog činjenice da se "član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bavi blokadama kantonalnih antikorupcijskih rješenja u oblasti javnih nabavki".

Zaključuju da Džaferović svojim postupcima nailazi na javne osude međunarodne zajednice u BiH.