O tretmanu ljekara
215

KCUS se oglasio o smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je supruga preminulog sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića iznijela svoju verziju priče, oglasili su se i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje se na klinici Podhrastovi liječio spomenuti pacijent.
Iz KCUS-a izražavaju duboko saučešće porodici Pašagić te ističu da osjećaju obavezu obratiti se javnosti referirajući se na dio pisma koji se odnosi na tretman kolege u KCUS-u.

"Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom doma zdravlja 1. aprila 2020. godine u 17:35, bez prethodne najave, što je obaveza doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je 'negativan', infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu - apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza. Napominjemo, izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao 'čekati u čekaonici'. Pacijent Š. P. je naveo da je 'pravo bolestan od 19. marta 2020. godine i da je liječen u kućnim uslovima'. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo", ističu.

Nastavljaju da je izolatorij Podhrastovi opskrbljen zaštitnom opremom - odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, kao i dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama.

"Odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a tada ih je bilo samo 7. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista. Izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu. Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid-19 – jutro 2. aprila 2020. godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije, kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari", navode iz KCUS-a.

Napominju da se laborotorijske pretrage rade redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija.

"Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija. Dana 5. aprila 2020. godine pacijent je zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15:30 nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže. Nažalost, nakon sat je preminuo. Sva dokumentacija u vezi s pacijentom Š. P. je dostupna porodici, ako upute zvanični zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga. Želimo da javnost zna da je pacijent Š. P. tretiran s izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS-u – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i s punom pažnjom", zaključuje se u reakciji s KCUS-a.