Niko nije testiran
145

Odgajateljica sarajevskog vrtića Kekec zaražena koronom, ustanova normalno nastavlja sa radom

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U javnom vrtiću Kekec u Sarajevu je jedna odgajateljica zaražena koronavirusom. Ona se nalazi u samoizolaciji, međutim djeca i ostali uposlenici, prema preporuci epidemiologa, nastavljaju sa redovnim aktivnostima i svakodnevno dolaze u vrtić.

Zaražena odgajateljica je prošlu sedmicu dolazila na svoje radno mjesto, međutim tada nije imala nikakve simptome. Za vikend je osjetila prve simptome i javila se doktoru i epidemiologu nakon čega je upućena u izolaciju. Nakon toga na posao više nije dolazila, u utorak je testirana, a danas joj je stigao pozitivan rezultat.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić kaže da je epidemiolog ocijenio da nema potrebe za izolacijom cijele grupe zbog toga što odgajateljica nije bila u kontaktu sa djecom otkako je osjetila simptome. Roditelji su obaviješteni o situaciji, a djeca svakodnevno odlaze u vrtić i do sada nijedno dijete nije razvilo niti pokazalo nikakve simptome.

Epidemiolog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo je također zaključio da nema potrebe da iko od drugih uposlenika iz vrtića ide u samoizolaciji ili da bude testiran. Ostali uposlenici, kao ni djeca, ne pokazuju nikakve simptome koji bi ukazivali na zaraženost koronavirusom.

Ministar Krivić je kazao da zaražena odgajateljica osjeća blaže simptome, odnosno ima nešto veću tjelesnu temperaturu i osjeća malaksalost.