Zvanična odluka
324

Odbijen žalbeni zahtjev ratnog zločinca Radovana Karadžića na doživotnu robiju

Piše: A. D.
Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova (MMKS) odbio je žalbu ratnog zločinca Radovana Karadžića koju je uložio na presudu o doživotnoj kazni zatvora koja mu je izrečena 20. marta.

Predsjednik MMKS-a Carmel Agius u svojoj odluci navodi da ne postoji pravna osnova u Statutu i Pravilniku za Karadžićevo ulaganje žalbe na presudu, zbog čega je odbio ovaj zahtjev.

U žalbi, koju je potpisao Karadžićev advokat Peter Robinson, navodi se da je dvotrećinska većina u presudi napravila grešku tako što je prekršila pravo Karadžića na žalbu kada je donijela odluku o izricanju doživotne kazne, umjesto da pitanje o prikladnoj kazni vrati Sudskom vijeću.

U tekstu se navodi da je većina pogriješila jer nije predstavila razumno mišljenje prilikom donošenja odluke o doživotnoj kazni, kao što u obzir nije uzela praksu donošenja presuda u bivšoj Jugoslaviji.

Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen pred Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom oslobođen je krivice za genocid 1992. godine.