"Nije za timski rad"
410

Novinarka tvrdi da je dobila otkaz zbog priloga o azilu u Prači, FTV demantuje

Klix.ba
Sanita Konjalić
Sanita Konjalić
Novinarka Sanita Konjalić optužila je Federalnu televiziju, u kojoj je do neki dan radila, da je dobila otkaz zbog priloga o azilu u Prači koji je u petak, 3. novembra, emitiran u emisiji Federacija danas.

"Urednik Federacije danas Saša Marković je u ponedjeljak rekao da otkako radi nije vidio bolji prilog, ali da se nada da televiziju niko neće tužiti. Niko nije tužio FTV, ali je meni zahvaljeno taj dan s obrazloženjem da nisam za timski rad. To su skontali nakon godinu dana", rekla nam je Sanita.

Tvrdi da je, nakon emitiranja priloga, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kontaktirao kolegicu koja je angažovana na emisiji "Mreža" koja je otišla ponovo snimiti njegovu izjavu.

"U Mreži je njegova izjava da će tužiti one koji tvrde da je pronevjerio milione, a u mom prilogu premijer kaže da ne zna gdje su milioni za Praču", rekla je Sanita.

Konaković: To su notorne laži

Kontaktirali smo premijera KS Elmedina Konakovića koji nam je kazao da su to notorne laži te da je o temi azila u Prači govorio više puta i za više ekipa FTV-a.

"Čini mi se da oni umotavaju ono što ja govorim, tako da nema razloga o cenzurisanju mojih izjava. Oni neće da kažu ono što ja jasno poručujem jer mi se čini da stoje na strani lobija i nekih lažnih zaštitnika i faca koji su prvi napravili pritisak kod donošenja zakona u kojem ne stoji odredba eutaniziranja zdravih pasa koje niko ne udomi kao što je slučaj u cijelom svijetu i regionu. U Hrvatskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i svim zemljama koje rješavaju ovaj problem stoji da se zdravi psi, koji se ne udome, eutaniziraju. Ista ova grupa lažnih zaštitnika pasa je tada utjecala da ne postoji taj rok", kazao je Konaković.

Pojasnio je da se na sarajevskim ulicama pojavilo 12, 13 hiljada pasa koji su dnevno napadali najmanje troje građana od kojih su najugroženija bila djeca, starije i iznemogle osobe te trudnice.

"Sreo sam u svom mandatu roditelje djece koja imaju dijabetes i epilepsiju, sreo sam supruga gospođe koja je izgubila dijete u osmom mjesecu trudnoće i sreo sam se s problem amputacije ekstremiteta zbog napada pasa lutalica. Mi smo vrlo odlučno krenuli u borbu protiv ovog problema. Oni vrlo jasno znaju šta je moj lični stav i nema potrebe da umotavaju moje izjave. Ako se ovdje insinuira da sam ja eventualno nešto lično tražio, to su, naravno, notorne laži. Vidio sam u prilogu da je to blago umotano. Nisu htjeli pustiti ono što sam im ja zaista poručio, a poručio sam im da ćemo mi još jače nastaviti ove aktivnosti te da su nam prvi prioritet ljudi, a ne psi. Druga stvar, ne zna se šta se dešavalo s nekim milionima koji su se desili prije mandata ove vlade. Znamo za svaku marku koja je u ovom mandatu otišla i Lokomu i Murajiu te svim ostalim koji se bave ovim problemom", pojasnio je premijer i dodao da pokušavaju pritiscima i ovu vladu zaustaviti ono što dobro ide.

"Mi naravno osuđujemo neka nehumana postupanja prema psima. Ja nisam lično vidio te stvari osim na fotografijama. Viđao sam prije i neke lažne fotografije, tako da ne mogu reći jasno šta je ovdje istina. Smanjio se broj napada pasa lutalica, lakše se ide do škola i vrtića, stariji lakše šetaju. Pojavile su se mačke u nekim dijelovima grada gdje ih nije bilo. Ja nikad ne kažem u eter ono što ne mislim. Danas je popularno braniti se lažima ko što to rad ZOI. Da se osvrćem na to, ovaj posao ne bih mogao ni raditi. Bio bih sretniji da i oni ne krate izjave i puštaju ih onake kakve jesu. Ja sam tamo poslao mnogo oštrije i odlučnije poruke. Vrlo sam zadovoljan kako radi Lokom i imamo dobar odnos s njima. Nisam ja tužilac, inspektor ni policajac. Ukoliko ima nekih nepravilnosti, neka ih oni utvrde, a u novembru najavljujemo još intenzivnije akcije", zaključio je Konaković u izjavi za Klix.ba.

FTV: Riječ je o koincidenciji

Kontaktirali smo i čelnike Federalne televizije kako bismo dobili i njihovu stranu priče. Iz Poslovodnog odbora FTV-a rekli su nam da Sanita Konjalić nije dobila otkaz zbog navedenog priloga o azilu u Prači i da je riječ o koincidenciji.

"Federalna televizija će ukazati pažnju i ponuditi prostor za rad nekim novim, školovanijim i, prema procjenama Uredničkog kolegija i Poslovodnog odbora, sposobnijim honorarnim saradnicima. Iz razloga racionalizacije troškova i ukupnog poslovanja Federalna televizija se zahvalila nekolicini dosadašnjih, prema rukovodnoj procjeni, solidnih ili loših nekompetentnih honorarnih saradnika među kojima je bila i Sanita Konjalić. Ti saradnici su i inače bili angažirani honorarno mjesec za mjesec. Poslovna solidnost i nekompetentnost neće ni ubuduće biti njegovana u Federalnoj televiziji nauštrub novih, kvalitetnijih i kompetentnijih novinara kojima će se radni prostor tražiti i nuditi", rekli su iz Poslovodnog odbora.

Facebook