Odmah stupaju na snagu
563

Nove mjere u Sarajevu: U javnom prijevozu obavezni kontrolori, zabrana svih rekreativnih sportskih treninga

A. B.
Nove mjere stupaju na snagu od danas i traju do 20. novembra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nove mjere stupaju na snagu od danas i traju do 20. novembra (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo proširio je mjere i naredbe donošenjem novih kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Među novim naredbama je uvođenje redara, odnosno kontrolora za provođenje predloženih mjera s ciljem kvalitetnijeg praćenja epidemiološke situacije.

Osim toga, donesene su mjere koje se odnose na okupljanja te je zabranjeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom i više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Ta mjera se odnosi i na sva javna mjesta i skupove poput proslava, vjenčanja, sahrana, političkih skupova, seminara, kongresa, komemoracija i slično, uz držanje obavezne distance i nošenje maske.

"Nalaže se Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS da nastavi odvijanje nastave uz primjenu kombinovanih modela nastave u osnovnim školama, dok se iz istog izuzimaju srednje škole koje će nastaviti održavati nastavu isključivo online modelom. Pohađanje predškolskih ustanova se nastavlja kao do sada. Nalaže se i svim pravnim subjektima na području KS da u skladu s radnim procesima i zadacima koje obavljaju odrede klizno radno vrijeme za uposlenike s razmakom od pola sata/sat radi izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prijevozu, kao i radi izbjegavanja gužvi prilikom ulaska u poslovne prostorije i izlaska iz njih", navedeno je iz Kriznog štaba KS.

Naložili su i svim pravnim subjektima i fizičkim osobama koje zapošljavaju više od 20 zaposlenika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti, da hitno donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata s datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zabranjena je i organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite, koja organizuju ove ustanove.

Osim toga, naveli su da je dozvoljeno i pružanje usluga u ugostiteljskim objektima isključivo na sjedećim mjestima uz obavezno poštivanje svih mjera.

"Ograničava se broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima. Dozvoljava se jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Subjekti iz ovog stava dužni su pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele", navedeno je.

Svim zdravstvenim ustanovama je naloženo obustavljanje hladnog programa uz primanje samo hitnih pacijenata, kao i javnim gradskim prijevoznicima da angažuju kontrolore koji će pratiti ulazak putnika u vozila.

"Redari su dužni da ne dozvole ulazak putnika u vozila javnog gradskog saobraća bez zaštitne maske i preko dozvoljenog broja definisanog za svako vozilo. Nakon svakog turnusa prijevozno sredstvo treba dezinfikovati", istaknuto je.

Zabranjuje se organizovanje svih amaterskih/rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnim kontakt sportovima i to za sve koji nisu u takmičarsko-trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima. Dozvoljava se rad fitnes centrima sa spravama u skladu sa dozvoljenim brojem osoba u zatvorenom prostoru.

"Za sve što nije regulisano ovom naredbom primjenjivat će se direktno odredbe Naredbe Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva od 4.11.2020. godine i Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od 12.10.2020. godine", istaknuto je.

Doktorica Anisa Bajramović iz Kriznog štaba KS se na konferenciji za medije osvrnula i na današnje statističke podatke vezane za epidemiološku situaciju i navela da 507 zaraženih u Kantonu Sarajevo ne znači nagli porast, već da su obrađeni i uzorci koji su bili od prije tri dana u hladnom lancu. Dodala je da nema više takvih rezervi i da će se ubuduće sve analize moći uraditi najkasnije za dva dana.

"Želim istaći i to da sedmodnevna incidenca pokazuje da su 683 oboljele na 100.000 stanovnika i još je vrijednost R 1,43 (koliko osoba zarazi ostale osobe) i tu imamo blagi porast, ali je sedmodnevni faktor rasta na 1,07, do 10. oktobra je bio 1,2 i smanjenje ukazuje na blago usporavanje epidemije, ali vrhunac očekujemo u narednih sedam dana nakon čega bi trebalo doći do umjerenog pada i apelujem na građane da i dalje budu odgovorni. Primjetno je da su u posljednje vrijeme disciplinovaniji, ali moraju da znaju da samo tako možemo doprinijeti suzbijanju zaraze", kazala je Bajramović.

Bajramović je na kraju navela i to da su danas obišli ustanove za pripremanje eventualno dodatnih kapaciteta u slučaju da trenutni budu popunjeni.

Sve naredbe detaljno možete pročitati ovdje.