Ispunio uslove
111

Nova uprava rudnika u Banovićima Mirsada Kukića poslala u penziju

A. K.
Mirsad Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Kukić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lider Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsad Kukić kao zaposlenik Rudnika mrkog uglja u Banovićima otišao je u starosnu penziju. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio vršilac dužnosti direktora banovićkog rudnika Fadil Kudumović.

Odluku o penzionisanju Mirsada Kukića donijela je uprava rudnika nakon što je utvrđeno da on za to ispunjava uslove.

Kako je navedeno u odluci o prestanku ugovora o radu zbog odlaska u starosnu penziju, a koju je potpisao vršilac dužnosti direktora banovićkog rudnika Fadil Kudumović, uvidom u radnu dokumentaciju utvrđeno je da Kukić ispunjava uslove.

Naime, 31. augusta ove godine, piše u odluci, Kukić je imao 33 godine, 11 mjeseci i sedam dana efektivnog radnog staža te šest godina, jedan mjesec i 28 dana staža osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem po osnovu radnog mjesta, što ukupno iznosi 40 godina, jedan mjesec i pet dana staža osiguranja.

Kudumović nam je kazao da je Kukić sada i zvanično u penziji.

Prema Pravilniku o radu, Kukić ima pravo na otpremninu u iznosu od najmanje šest prosječnih plaća radnika ostvarenih u prethodnom tromjesečju ili najmanje šest prosječnih plaća u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, ako je to za njega povoljnije.

Prilikom kreiranja odluke o penzionisanju Kukić je obnašao funkciju pomoćnika direktora za strateški razvoj radnika rudnika i istraživanje tržišta. U periodu od 1994. do 2001. godine bio je generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići.

Facebook