Odgovor čelnika SDP-a
218

Nikšić: Saslušat ćemo SDA, ali nećemo izdati ljude s kojima intenzivno radimo na formiranju vlasti

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić oglasio se povodom poziva Stranke demokratske akcije na sastanak na kojem će se naći samo jedna aktuelna tema - formiranje vlasti.

"Dobili smo zvaničan poziv SDA da dođemo na razgovore. I ništa u tome ne bi bilo sporno, čak bi se moglo smatrati početkom uspostavljanja novih standarda u odnosima političkih partija. Mi smo stalno ponavljali kako pobjednici trebaju preuzeti odgovornost i formirati vlast ako mogu. Ako ne razgovaraju predstavnici političkih partija i stranaka teško da iko može napraviti vlast. U tom duhu spremni smo da se odazovemo i na poziv SDA. Ali opet imamo klasičnu manipulaciju od SDA koji činjenicu da su poslali poziv za razgovor prikazuju kao gotovu stvar i već uspostavljenu koaliciju. U nemogućnosti da svima koji su me zvali i slali poruke odgovorim direktno, želim jasno poručiti na ovaj način", napisao je Nikšić na svom Facebook profilu.

On je rekao da će se SDP odazvati pozivu SDA, saslušati kakvo je viđenje relativnih pobjednika o formiranju vlasti i jasno saopćiti svoj stav.

"Međutim, upravo zbog ovakvog medijskog spina i pritiska SDA želim jasno poručiti kako ni na koji način nećemo izdati i ostaviti na cjedilu ljude s kojima ovih dana intenzivno radimo na formiranju većina i vlada u Kantonalnim skupštinama", zaključio je Nikšić.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas da će predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) naredne sedmice održati sastanak na kojem će razgovarati o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH.

Također, Mirza Čelik, zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, istakao je da je predsjednik te stranke pozvao predstavnike SDP-a BiH i DF-a na razgovore u vezi s formiranjem vlasti u Kantonu Sarajevo.