Tvrdi zastupnik
53

Nikšić: Digla se frka u Sarajevu, diplomatski kor traži povlačenje inicijative vezane za Srebrenicu

A. Z.
Damir Nikšić (Foto: M. O./Klix.ba)
Damir Nikšić (Foto: M. O./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo jučer je jednoglasno usvojila incijativu da se u Sarajevu proglase nepoželjnim svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Riječ je o inicijativi Damira Nikšića, koji sada tvrdi da će ona biti opozvana zbog pritiska diplomatskog kora u BiH, na čelu s Ambasadom Njemačke.
"Kako stvari stoje: 'Parlament Srbije je usvojio Rezoluciju, ali nije Bundestag, Turska, kao ni veći dio članica Evropske Unije', kako se navodi u diplomatskim porukama u kojima pitaju rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo kako da se ponašaju evropski biznisi, banke, itd; da li da se pakuju i napuste Sarajevo ili...? Evo užurbano radim na povlačenju Deklaracije jer će se u suprotnom iz Sarajeva povući veći dio evropskih i drugih stranih kreditora, a mogao bih, skupa sa kolegama, dospjeti i na 'crnu listu' ako hitno ne reagujemo", napisao je Nikšić na Facebooku.
Facebook status Damira Nikšića
Facebook status Damira Nikšića

Tvrdi da će, nakon povlačenja Deklaracije, Kanton Sarajevo morati slati službena izvinjenja svim ambasadama država koje do sada nisu usvojile Rezoluciju.

"Jedno pismo izvinjenja morat će se, vjerovatno, poslati i Vijeću ministara ili Predsjedništvu BiH, pošto i BiH spada u društvo evropskih i drugih svjetskih država koje nisu usvojile Rezoluciju", napisao je Nikšić.

Kako nam je kazao Damir Nikšić, o svemu ga je obavijestio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, koji mu je kazao da bi sutra trebao sazvati hitnu sjednicu zbog novonastalog problema.