Šta će biti dalje?
153

Nigerijski studenti ispitani u Bihaću, njihove vize bile su potpuno validne

A. P.
Dvojica nigerijskih studenata koje je hrvatska policija uhapsila i deportovala u BiH ispitani su u Bihaću, a istovremeno Index.hr je otkrio da su njihove vize za boravak u Hrvatskoj bile potpuno validne.

Reporter našeg portala zabilježio je izvođenje Nigerijaca iz Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima naše zemlje, gdje su mladići ispitani.

Dokumenti do kojih je došao Index.hr ukazuju da su Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro u Hrvatsku ušli legitimno na osnovu vize koju im je izdala hrvatska ambasada u Južnoafričkoj Republici, koja pokriva više zemalja, a među njima i Nigeriju.

Na vizama, čiju je autentičnost potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, jasno je navedeno da su izdate za potrebe učešća na takmičenju.

Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

"Vize su izdate s rokom valjanosti u razdoblju od 12. novembra do 3. decembra. Prema priloženoj dokumentaciji imenovani su trebali doputovati 12.11., a viza se aktivira danom prelaska graničnog prijelaza Republike Hrvatske te se od tog dana maksimalno može boraviti onoliko koliko je odobreno trajanje boravka na naljepnici vize (u ovim slučajevima šest dana)", navedeno je u odgovoru resornog ministarstva.

Mladići iz Nigerije su učestvovali na Svjetskom međuuniverzitetskom prvenstvu koje se održavalo u Puli od 13. do 17. novembra. Uz dvojicu Nigerijaca koji su deportovani u BiH bilo je još dvoje kolega i voditeljica tima.

Prema tvrdnjama policije, nigerijski studenti su se "18. novembra uredno, uz podmirenje svojih troškova te uzevši svoje putne isprave i ostale stvari, odjavili iz hostela i udaljili u nepoznato". U tom trenutku su Eboh i Abia i dalje legalno boravili u Hrvatskoj.

Nigerijski studenti, pak, tvrde da ih je hrvatska policija 17. ili 18. novembra otela u Zagrebu i prebacila do zelene granice s BiH te onda protjerala u BiH pod prijetnjom nasilja. Eboh i Abia do saslušanja u Bihaću nalazili su se u izbjegličkom kampu Miral kod Velike Kladuše.

Facebook