Neuspješni razgovori
16

Nastavlja se štrajk zdravstvenih radnika u Sarajevu, nije postignut dogovor s Vladom KS

Piše: A. Z.
Foto: Kemal Softić/Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Nakon što su prošle sedmice stupili u generalni štrajk i nisu se uspjeli dogovoriti o povećanju satnice, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS danas su ponovo održali sastanak s predstavnicima Vlade KS, ali dogovor nije postignut i štrajk se nastavlja.

Podsjećamo, zdravstveni radnici su 13. oktobra stupili u štrajk tražeći povećanje satnice na 2,75 KM, što i dalje zahtijevaju. Istog dana sastali su se s premijerom KS Elmedinom Konakovićem i predstavnicima Vlade koji su im ponudili satnicu od 2,5 KM, navodeći da na raspolaganju imaju 15 miliona KM, da tražena satnica nije realna i da je za taj iznos potrebno 40 miliona KM.

Sindikat nije pristao na ponudu i nastavio je štrajk tokom kojeg u zdravstvenim ustanovama primaju samo hitne slučajeve te je pozvao Vladu KS da osigura 22 miliona, koliko oni tvrde da je potrebno za povećanje satnice, nakon čega će odmah obustaviti štrajk.

Tokom štrajka rade Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke, kao i ustanove koje nisu dio Sindikata radnika u zdravstvu KS, odnosno Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Podsjećamo, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je istakla da će plate zdravstvenih radnika u svakom slučaju biti povećane za 10 posto, jer Vlada KS trenutno može izdvojiti toliko sredstava.