BiH
0

Nastavlja se obračun dva HDZ-a: Iz vlasti u HNK izbačena "devedesetka"

FENA
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona smijenila je danas, četiri mjeseca prije novih izbora, dva kantonalna ministra HDZ-a 1990, te zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine Luku Faletara.

Faletara će u rukovodstvu Skupštine HNK zamijeniti Tomislav Martinović (HDZ BiH), dosadašnjeg ministra branitelja Marinka Petrića zamijenit će Oliver Soldo, a dosadašnjeg ministra prometa i veza Iliiju Cvitanovića Stjepan Krasić, obojica iz HDZ-a BiH.

"Razrješenje ne bih sad nešto posebno obrazlagao. Nema ništa osobno protiv njih (smijenjenih ministara), niti protiv njihova rada, međutim, politika je takva kakva jest", kazao je kratko za skupštinskom govornicom predsjednik Vlade HNK Denis Lasić.

Za spomenute smjene glasovala je 20 zastupnika, tačno koliko je i potrebno. Pored deset zastupnika HDZ-a BiH, ruke za smjenu podigli su tri zastupnika SDA, tri zastupnika SBB-a, dva zastupnika Stranke za BiH, jedan zastupnik HSP-a BiH i Mirsad Ljeljak iz SDP-a BiH, koji je jedini od pet SDP-ovih zastupnika u Skupštini bio za smjenu.

S dnevnog reda današnje sjednice skinuta je rasprava o stanju u gospodarstvu u HNK, a pored smjene ministara na dnevni red je stavljena i usvojena Odluka o registraciji ustanova RMC "Safet Mujić" Mostar i Opća bolnica Konjic.

Upravo ova odluka, kako je za skupštinskom govornicom ustvrdio Zijo Mušić (SDA), bila je predmet dogovora HDZ-a BiH i bošnjačkih zastupnika kako bi oni podržali odluku o smjeni kadrova HDZ-a 1990.

Mušić, koji je prilikom glasanja o smjenama bio suzdržan, kazao je kako takva važna odluka kojom se reguliraju statuti i osnivačka prava dviju spomenutih zdravstvenih ustanova nije smjela biti predmet političke trgovine.

Nakon sjednice Skupštine HNK, ministri HDZ-a 1990 ustvrdili su kako se ovdje radi o još jednom udaru HDZ-a BiH na HDZ 1990.

"Ovdje je odrađena klasična politička trgovina, vidjeli ste da je 'knapirano' tačno 20 ruku. Današnja smjena je još jedan u nizu pokušaja slabljenja HDZ-a 1990, u što sam uvjeren da neće uspjeti i sve ovo dat će nam još veći vjetar u krila", kazao je u izjavi za novinare smijenjeni ministar Cvitanović.