Da se zna
656

Na lokacijama genocida u Srebrenici postavljene informativne table

B. T.
Jedna od tabli u Potočarima
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari postavljene su informativne table, koje, na bosanskom i engleskom jeziku, objašnjavaju lokacije genocida i posjetiocima dočaravaju gdje i šta se dešavalo u danima prije i poslije toga.

Između ostalih, to je komanda Holandskog bataljona UNPROFOR-a.

"Holandski bataljon UN-a je bivšu fabriku akumulatora pretvorio u svoju glavnu bazu, koja se također zvala i "Charlie Company“, koja je bila operativna u periodu od februara 1994. godine do 21. jula 1995. godine. Danas služi kao muzejski dio Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari i trajni je podsjetnik na odgovornost i neuspjeh UN-a i međunarodne zajednice u sprečavanju genocida u julu 1995. godine", navedeno je na tabli.

Mjesto gdje su žrtve predate zločincima

Jedna informativna tabla postavljena je i na glavni ulaz u bazu Holandskog bataljona UNPROFOR-a.

"Holandski vojnici su 13. jula 1995. godine sproveli i predali kroz ovu kapiju više od 6.000 izbjeglica u ruke vojsci i policiji tzv. Republike Srpske. Kako su izbjeglice prolazile kroz kapiju, vojska i policija tzv. Republike Srpske, u prisustvu vojnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a, odvaja nekoliko stotina muškaraca i dječaka od žena i djece. Svi muškarci i dječaci koji su istjerani iz baze su narednih dana mučeni i ubijani na nekoliko lokacija na području Bratunca i Zvornika", navedeno je.

Obilježena je i cesta pored baze UN-a, na kojoj je 12. i 13. jula 1995. godine, u prisustvu holandskih vojnika UNPROFOR-a, odvojeno najmanje 2.000 muškarca i dječaka od njihovih porodica.

"Jedan broj muškaraca i dječaka je ubijen odmah ovdje u Potočarima, a najveći broj je odveden na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani u danima koji su uslijedili", navodi se na tabli.

Holanđani zavarili prolaz u ogradi

Posjetiocima je data informacija i o otvoru u ogradi. Pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su, naime, prorezali otvor u ogradi, kroz koji je istog dana u bazu, nakon zatvaranja glavnog ulaza, ušlo oko 2.000 izbjeglica.

"Pred kraj dana 11. jula pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su aparatom za varenje zatvorili prolaz u ogradi. Tog istog dana nekoliko stotina izbjeglica je u bazu dovezao Holandski bataljon koji se povlačio iz Srebrenice u Potočare. Više od 20.000 izbjeglica je bilo prisiljeno ostati izvan baze, gdje su ih narednih dana mučili i zlostavljali pripadnici vojske i policije Republike Srpske. Za oko 6.000 izbjeglica kojima je dozvoljen ulazak u bazu UN-a relativna sigurnost je trajala nepuna dva dana. Trećeg dana, 13. jula, Holandski UNPROFOR je sve izbjeglice istjerao iz baze i predao ih u ruke vojsci i policiji Republike Srpske", navodi se na tabli.

Obilježena je i masovna grobnica POT 07 SRN, koja je ekshumirana 2. augusta 2012. godine.

Pronađeni su posmrtni ostaci pet osoba koje su identifikovane pomoću DNK analize i ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. S obzirom na to da holandske vlasti nisu nikada objavile zvaničnu informaciju o uzrocima smrti žrtava, tačne okolnosti njihove smrti ostaju nepoznate do daljnjeg. Međutim, utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

Tabla je postavljena i ispred Plavog hotela. Početkom februara 1994. godine ovu zgradu je Holandski bataljon UNPROFOR-a koristio kao garažu, a u jednom dijelu je bio smješten i jedan broj holandskih vojnika sve dok Holandski bataljon nije napustio Potočare te u UN bazu Pleso u Zagrebu stigao 22. jula 1995.