Akcija "Merhameta"
5

Za Dan državnosti BiH priprema se konvoj pomoći bošnjačkim povratnicima u RS-u

A. D.
S jedne od akcija pomoći migrantima
S jedne od akcija pomoći migrantima
Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet“, Povodom 25. novembra - Dana državnosti BiH, priprema konvoj pomoći za bošnjačke povratnike u Republiku Srpsku.

Prema riječima predsjednika HO "Merhamet“ MDD Kenana Vrbanjca, u pripremanje akcije uključeni su svi regionalni odbor ove humanitarne organizacije.

"Dan državnosti BiH ćemo obilježiti tako što ćemo posjetiti povratnike i uručiti im znatnu pomoć u raznim prehrambenim artiklima, sredstvima za higijenu, povrću sa našeg poljoprivrednog imanja u Zavidovićima, dječijim paketima, školskom priboru i drugim stvarima neophodnim za život. To će biti i naša poruka bošnjačkim povratnicima da nisu sami i da uvijek mogu računati na našu podršku. Inače, briga o povratnicima u RS je jedan od „Merhametovih“ prioriteta", kazao je Vrbanjac.

Naglasio je da je za što veći uspjeh pomenute akcije neophodna podrška "Merhametovih“ donatora, koji u velikoj mjeri pomažu rad ove humanitarne organizacije.

S jedne od akcija pomoći migrantima
S jedne od akcija pomoći migrantima

"Pozivam privredne subjekte, institucije na svim nivoima i sve naše građane da se uključe u ovu akciju, kako bi naša pomoć obuhatila što više povratničkih porodica u RS. Svoje donacije mogu uručiti u svim "Merhametovim“ regionalnim i osnovnim odborima te u sjedištu organizacije u Sarajevu - naglasio je Vrbanjac.

Podsjetio je na dvije velike akcije koje su proveli u posljednjih mjesec dana.
Naime, „Merhamet“ je protekle subote dopremio konvoj pomoći u Bihać za migrante koji su locirani na Vučjaku.

U šest kombi vozila stigla je pomoć koja se sastojala od hrane, vode, voća, sredstava za higijenu, ćebadi i drugih potrepština, a koju su, takođe, obezbijedili svi "Merhametovi“ regionalni odbori.

Tim, koji je predvodio predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac, a u kojem su bili i generalni sekretar Sidik Aždahić te direktori svih devet regionalnih odbora, učestvovao je u podjeli pomoći migrantima.

Vrbanjac je istakao da "Merhamet“ od početka migrantske krize pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, Tuzli, Sarajevu i Mostaru te ovo nije prvi „Merhametov“ konvoj koji je stigao u Bihać.

Kenan Vrbanjac
Kenan Vrbanjac

"Ovoga puta smo se odazvali na poziv, odnosno javni apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića da se pomogne migrantima. Regionalni odbor "Merhameta“ u Bihaću od samog početka migrantske krize redovno pomaže ovim nevoljnicima kako bi im olakšao njihov migrantski život. Isto tako, Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla, u svojoj Narodnoj kuhinji “Imaret“, svakodnevno priprema po dva obroka za migrante kojih je sve više u tom gradu", kazao je Vrbanjac.

Naglasio je da „Merhamet“ pomaže migrante iz vlastitih sredstava i resursa, što je dodatno opterećenje za ovu humanitarnu organizaciju jer od države ne dobija nikakva sredstva za ovu namjenu. Srećom, dodaje Vrbanjac, "Merhamet“ ima veliki broj donatora: firmi, institucija i pojedinaca, te oni ovoj humanitarnoj organizaciji pomažu u njenim aktivnostima i brizi o onima kojima je pomoć potrebna, u ovom slučaju i migranata

S jedne od akcija pomoći migrantima
S jedne od akcija pomoći migrantima

"Veoma smo im zahvalni na tome. Nedavno nam je Islamska zajednica BiH donirala 30.000 KM za pomoć migrantima. „Merhamet“ je od toga obezbijedio oko 8.500 obroka za migrante u Bihaću i Tuzli. Naša američka partnerska organizacija LDS opremila je „Merhametovu“ kuhinju u Bihaću i donirala značajnu pomoć koju je „Merhamet“ uručio migrantima. Naravno, bilo bi dobro kada bi nam i država i njene institucije pomogle u tome. Ne možemo ostaviti ove nevoljnike da gladuju i sjetimo se da je i nama, ne tako davno, trebala pomoć. Stoga, „Merhamet“ će i dalje pomagati migrante te naši regionalni odbori pripremaju novi konvoj pomoći za njih - poručio je Vrbanjac.

"Merhamet“ godinama pomaže i sirijske izbjeglice u području tursko-sirijske granice.

"Jedna takva akcija je upravo završena, kada je „Merhamet“ sirijskim izbjeglicama u nekoliko kampova u Siriji uručio pomoć od 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana), prikupljenog tokom akcije „Kurban“. Tako smo nahranili više od 30.000 izbjegličkih porodica, odnosno oko 170.000 izbjeglica u kampovima u Elbilu, Karakupru, Idlibu i u još nekim mjestima. "Merhamet“ ovu akciju provodi već šest godina zaredom te je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana", kazao je Vrbanjac, naglašavajući da je sve ovo rezultat povjerenja građana BiH u ovu humanitarnu organizaciju.