Objekti u prirodi
50

Na Bijambarama će se graditi eko kamp i sportsko-rekreativne zone

Klix.ba
Bijambare (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bijambare (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na lokalitetu zaštićenog prirodnog područja Bijambare planirana je izgradnja edukaciono-rekreaciong eko kampa i sportsko-rekreativne zone, saopćeno je iz Općine Ilijaš.

Tim povodom u kabinetu općinskog načelnika Ilijaša održan je radni sastanak na kojem su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS Osman Delić, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i stručni savjetnik za imovinsko-pravne poslove Velid Fazlić.

Općinski načelnik i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja potpisali su Sporazum kojim se definiše pokretanje postupka eksproprijacije, te način i iznos doznake novčanih sredstava za provođenje eksproprijacije zemljišta na području zaštićenog pejzaža Bijambare.

"Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo izradio je projektnu dokumentaciju na nivou urbanističkog projekta i to je osnov za dalju realizaciju koja podrazumijeva izdavanje dokumentacije o građenju. U ovom momentu u fazi je priprema i donošenje urbanističke saglasnosti za izgradnju planiranih objekata", kazala je Avdibegović.

Ministar Lukić naglasio je kako Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ima poseban odnos prema zaštićenim prirodnim područjima, a lokalitet Bijambara se ubraja u jedno takvo područje.

"U proteklom periodu Bijambare su djelimično uređene, što je direktna posljedica značajnog broja posjetitelja. To je dovoljan razlog da nastavimo ulaganje i tako korisnicima koji dolaze osiguramo bolje uslove", rekao je Lukić.

Edukaciono-rekreativni eko kamp sazdržavat će prostor za kampovanje, novi smještajni i ugostiteljski objekat u kojem će se provoditi edukacije i izvoditi škole u prirodi za djecu u toku školske godine. Pored pomenutih sadržaja planirana je izgradnja trim staze, amfiteatra i grada minijatura.

"Vlada se opredijelila za izradu pomenutog grada minijatura na inicijativu ministra finansija KS Jasmina Halebića. Želimo posjetiteljima pokazati kulturno-historijske i prirodne znamenitosti. Konkursnu proceduru za projekat proveo je Zavod za planiranje razvoja KS u decembru prošle godine, te je trenutno u fazi ocjenjivanja dostavljenih rješenja, kako bismo u narednom periodu mogli krenuti sa realizacijom postavljanja grada minijatura", rekao je Lukić.

U Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša planiraju da će sva potreba projektna dokumentacija biti gotova do kraja marta i da će se najkasnije do početka ljetne sezone početi sa radovima.