Zlo zvano korupcija
65

U USK od početka godine suspendovano devet policajaca i četiri namještenika

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Cazinu je danas održan sastanak koji je imao za cilj podizanje svijesti i razmjenu informacija o aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici misije OSCE-a kao organizatori, zatim predstavnici lokalnih zajednica, Vlade i MUP-a USK, sudske vlasti, članovi timova za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

"Okupili smo se danas ovdje kako bismo obilježili Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Cilj nam je podići svijest kod građana, ali i lokalnih institucija i medija da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije, kako na lokalnom, tako i na kantonalnom nivou. Jedino zajedničkim snagama možemo suzbiti i pobijediti zlo nazvano korupcija", rekla je Romela Karačić iz Ureda Misije OSCE-a u Drvaru.

Ona je kazala da se Misija OSCE-a od ove godine aktivnije počela uključivati u procese borbe protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH.

"U ovom kantonu ostvarili smo dobru saradnju s predstavnicima Vlade USK, odnosno tima za borbu protiv korupcije, ali i timovima s lokalnih nivoa. Nedavno smo imali jedan projekt koji je podrazumijevao instaliranje softvera koji će pratiti provedbu kantonalne strategije borbe protiv korupcije, a softver omogućava monitoring implementacije strategije za borbu protiv korupcije na višim nivoima vlasti", istakla je Karačić.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova USK, izjavio je da Ministarstvo već dugo vremena radi na suzbijanju korupcije.

"Mi smo već u prvih devet mjeseci ove godine imali jedanaest suspendovanih policijskih službenika, a dodijelili smo i četiri otkaza namještenicima koji su imali ugovore o radu. Kod policijskih službenika radilo se većinom o krivičnim djelima uzimanja mita, a kod namještenika krivično djelo falsifikovanja isprava i diploma, kojima sam ja kao ministar prekinuo ugovore o radu. Očekujemo i od drugih institucija sa svih nivoa da slijede naš primjer kako bismo dobili konkretne rezultate u borbi protiv korupcije te da svi službenici budu svjesni šta je etički kodeks i šta je korupcija", rekao je Ramić.

MUPUSK izradio je i obrasce putem kojih će se moći anonimno prijaviti svaki pokušaj korupcije ili zloupotrebe položaja.

"Ukoliko od građana dobijemo obrazac na kojem je prijavljena korupcija, ja ću kao ministar tražiti izjašnjenje od institucije ili pojedinca za koje se sumnja da su počinili neku koruptivnu radnju, nakon toga ja ću biti potpisnik te prijave i staviti se u zaštitu prijavitelja korupcije. Također, mi ćemo proširiti naše tijelo za borbu protiv korupcije pa će tako ubuduće član biti i kantonalni tužilac koji se bavi koruptivnim predmetima, nevladin sektor, ali i novinari", istakao je Ramić.

Jusuf Bajraktarević, koordinator Plana integriteta Grada Cazina, kazao je da je Cazin prva lokalna zajednica na području USK koja je u Gradskom vijeću usvojila Plan integriteta za borbu protiv korupcije.

"Cilj je zaštita, preventiva, suzbijanje koruptivnih namjera, kao i prepoznavanje rizika. Bolje je na vrijeme otkloniti rizik, nego se baviti posljedicama. Stoga je Plan integriteta razvio niz mjera kojima se prepoznaju koruptivne namjere. U prvom redu, pri donošenju propisa i odluka, zatim, prevelika diskreciona rješenja, dvosmislene riječi koje se mogu različito tumačiti, sukob interesa određenih uposlenika koji su angažovani u određenim komisijama i drugim tijelima kako bi pogodovali ličnim interesima ili neke interesne grupe. Dakle, cilj je nulta stopa tolerancij korupcije", potcrtao je Bajraktarević.

Učesnici današnjeg sastanka diskutovali su o svim pitanjima koja mogu dovesti do povećanja efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti organa uprave na svim nivoima vlasti, a pogledali su i dokumentarni film o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.